Umeåborna bjuds in att tycka till när Vasagatan får nytt liv
I sommar får den som promenerar längs Vasagatan se smakprov på hur gatan kan komma att utvecklas framöver. Street moves, som projektet heter, syftar till att skapa ett attraktivt gaturum med människan och hållbara färdsätt i fokus. Projektet markerar också startskottet för den större ombyggnad som väntar med start nästa år. - Vasagatan ska bli ett mer attraktivt stråk som i större utsträckning är anpassat för fotgängare, förklarar Maria Östlund, projektledare på Umeå kommun.

Vasagatan ska rustas upp och bli ett sammanhållet stråk mellan Operaplan vid Norrlandsoperan ner till Årstidernas park vid Umeälven. Upprustningen är uppdelad i etapper utspritt under flera års tid, där vissa etapper kräver större ombyggnationer och andra kräver mindre åtgärder.
Målet med projektet är att Vasagatan ska bli ett attraktivt gaturum där nya delar tillförs, samtidigt som både gatan och vatten- och avloppssystemet rustas upp.
Ska bli mer inbjudande
I uppdraget ingår även projektet Street moves. Projektet finansieras av Vinnova och koordineras av ArkDes, med syfte att testa olika förslag som kan skapa bättre platser. Det handlar till exempel om att tillföra mer grönska och sittplatser, odlingar, tydligare cykelparkeringar, gatu- och fasadmålningar och insatser för att minska motorfordonstrafik.
̶ Allt ska i slutändan leda till att gatan upplevs som ett tryggt, trevligt och inbjudande stråk, förklarar Maria Östlund.
Idéer från boende
Under processen har boende, fastighetsägare, verksamheter, studenter med flera fått dela med sig av behov och idéer kring Vasagatan. Dessa har sedan vävts in i de förslag som nu testas. Förslagen har utformats och förverkligats i samarbete med Tyréns, NCC och Hemslöjdsföreningen.
̶ Nu vill vi att Umeåborna ska ta chansen och tycka till om förslagen. Hur upplevs gatan nu, jämfört med tidigare? Vad vill vi se mer respektive mindre av? Det ska bli spännande att ta del av tankarna, menar Maria Östlund.
Just nu pågår liknande experiment även i Göteborg och Helsingborg och i höst påbörjas nya steg med Borlänge, Härnösand och Hultsfred.
Om ni vill komma och fota och filma är det fritt fram i och med att de flesta åtgärderna inom ramen för Street moves är på plats. För intervju på plats, kontakta Maria Östlund via uppgifterna nedan.
Mer information
Maria Östlund
projektledare
090-16 53 37
070-559 00 91
maria.ostlund.2@umea.se
Exempel på det som händer längs Vasagatan inom ramen för Street moves
- Installation Operaplan – en spiral byggd av björkstubbar. Ett försök att styra upp trafiken något samt för att göra ytan mer intressant och spännande.
- Cykelparkering utanför Sega råttan – målad yta med cykelställ.
- Korsningen Kungsgatan/Vasagatan – sittmodul med ett inbyggt träd. Ett försök att smalna av gatan så att fordon inte kan mötas i korsningen och samtidigt bidra med en plats att hänga på.
- I närheten till korsningen Storgatan/Vasagatan – sittmodul med inbyggda odlingslådor med lin. Syftet är att smalna av gatan och tillföra mer grönt i gaturummet samtidigt som det förhoppningsvis hindrar att "onödig" trafik svänger in på gatan.
- Gatumålningar – ett sätt att göra gatan mer intressant och spännande, samtidigt som det förhoppningsvis drar ner hasigheten på gatan.
Nyckelord
Kontakter
Olov Hjärtström BaudinKommunikationschefTeknik- och fastighetsförvaltningen
Tel:070-995 06 65olov.baudin@umea.seBilder



Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Algblomning i Väster-Långslädan3.8.2022 11:59:55 CEST | Pressmeddelande
I västra delen av sjön Väster-Långslädan vid havet i utkanten av Holmsund har provtagning visat förekomst av cyanobakterier, även kallat blågröna alger. Algerna kan vara giftiga och orsaka bland annat illamående och hudreaktioner, framförallt för djur och barn.
Välkommen till Umeå Live 400 år, 13–14 juli8.7.2022 15:45:41 CEST | Pressmeddelande
När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister. Onsdag 13 juli presenterar Umeå live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela festivalen är gratis och medier är förstås varmt välkomna.
Konstgräsplansplan har fått nytt liv på Östra Ersboda7.7.2022 15:15:24 CEST | Pressmeddelande
Nu finns en konstgräsplan klar och spelbar på Östra Ersboda där det tidigare låg en fullstor grusplan. Konstgräsplanen kommer från Gammlia där konstgräset byttes ut under 2021.
Rensa bort gamla och förbjudna växtskyddsmedel30.6.2022 08:58:39 CEST | Pressmeddelande
Har du tänkt rensa i förråden i sommar? Passa då på att lämna gamla och förbjudna växtskyddsmedel till närmaste återvinningscentral. Kolla även förråden i fritidshuset och koloniträdgården.
Umeås första förskola av klimatsmart trä 30.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I det nya området Tomtebo gård byggs nu förskolan Kålmasken med sex avdelningar. Det är den första förskolan i Umeå som ger mindre klimatpåverkan tack vare att trä används i stommen istället för stål och betong.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum