Vårdföretagarna

Underskott i primärvården i tre av fyra landsting - Rapport från Vårdföretagarna

Dela

I tre av fyra landsting gick den landstingsdrivna primärvården med underskott 2015. Problemen är bestående och växande i flera landsting. Sedan vårdvalets start har de landstingsdrivna vårdcentralerna gått med nära en miljard kronor i underskott.  

Vårdföretagarnas rapport ”Vårdval med förhinder” visar att landstingens egen verksamhet flera år på raken går med stora förluster. Det snedvrider villkoren mellan offentlig och privat driven vård. De stora och återkommande underskotten i landstingsdriven primärvård tyder på en obalans mellan uppdraget och ersättningen, menar Vårdföretagarna.

- Landstingens underfinansiering av primärvården är i längden ohållbar. När den landstingsdrivna verksamheten går back och underskotten täcks får de offentliga vårdcentralerna mer resurser än de privat drivna. Förutsättningarna att ge god vård till patienterna är inte längre lika, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

- Just nu debatteras vinster i välfärden. Men det är förlusterna som är det verkliga hotet mot vår välfärd, säger Håkan Tenelius.

Rapporten, som även innehåller resultat för varje landsting, presenterades nu på morgonen i samband med SKL:s Hälso- och sjukvårdsdelegations och primärvårdsberednings möte i Stockholm.

För mer information:
Håkan Tenelius, 072-742 69 24
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum