Dagens Samhälle

Underskotten växer i välfärden

Dela

De som tar makten efter valet kommer att möta en tuff verklighet. Fortsätter dagens utveckling saknas 62 miljarder till vård, skola och omsorg vid mandatperiodens slut, visar Dagens Samhälles granskning.


Kommuner och landsting har länge ökat resurserna till välfärden utöver vad som orsakas av demografin, alltså befolkningens förändrade sammansättning. Det beror på att invånarna stadigt efterfrågar mer och bättre välfärd.

Men nu blir det svårt att lova alltför mycket i den kommande valrörelsen.

Om utvecklingen fortsätter som hittills kommer det saknas 62 miljarder kronor till mandatperiodens slut 2022 bara för att klara plus minus noll. För en långsiktigt sund ekonomi blir glappet snarare 80 miljarder. Kraftigt ökande andel äldre och barn är största orsaken.

– Vi kan inte fortsätta som i dag. Då ökar gapet mellan intäkterna och kostnaderna med ungefär 20 miljarder per år, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Demografin skenar när först barn och ungdomar och sedan de äldre kraftigt växer i antal. På tio år ökar antalet personer 80 år och över med 40 procent. Det demografiska trycket växer sig tre gånger så stort. Sysselsättningen ökar inte tillräckligt för att finansiera det. Färre ska försörja fler.

– Vi har klarat ekonomin de senaste åren tack vare reavinster, engångsintäkter och högkonjunktur. Det  kommer inte att gå framöver, vi kommer att tvingas ställa om verksamheten med ny teknik. Det handlar inte bara om ekonomin, vi kommer inte ha nog med folk heller, säger Annika Wallenskog till Dagens Samhälle.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum