Riksteatern

Undersökning: Intresset för danskonst ökar i Sverige

Dela
Danskonstevenemang har ökat kraftigt de senaste åren visar en ny undersökning som Riksteatern gjort. Det anordnas fler dansföreställningar jämfört med tidigare samtidigt som efterfrågan från publiken ökar. Danskonsten som tidigare varit centrerad till Stockholm, Malmö och Göteborg ökar nu även i andra delar av landet.
Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks

- Vi ser riksteaterföreningarnas betydelse för ett levande kulturliv i hela landet och vilken skillnad vi faktiskt gör. Genom engagemang och nyfikenhet har danskonsten nått fler människor och nya platser, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Undersökningen är genomförd av Riksteatern och tittar på danskonst mellan år 2015 - 2019 där Riksteatern på något vis har varit involverad, som arrangör eller producent. Mätningen visar att riksteaterföreningarnas ideella arbete även har lyft och gett övriga producenter av dans möjlighet att presentera mer dans. Hos riksteaterföreningar har antalet arrangerade dansföreställningar mer än fördubblats sedan 2015. Publiken har sedan samma år ökat med mer än en tredjedel.

- Fria konstnärernas egen verksamhet är viktig för Riksteatern och vi vet att det inom scenkonstvärlden är konstnärerna som drabbats hårdast till följderna av pandemin. Att nu få siffror på att publiken längtar efter och vill ha danskonst i sina liv är därför mycket stärkande i vårt fortsatta arbete med att sprida dans, säger Mia Larsson.

Riksteatern har sedan 2014 haft ett utökat dansuppdrag från regeringen. Detta innebär att dansavdelningen ska tillvarata och presentera den pågående konstnärliga utvecklingen inom den samtida dansen. Fokus ligger särskilt på att öka tillgången till samtida danskonst, öka kunskapen om konstområdet samt att ge koreografer och dansare möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i hela landet. Riksteaterns dansavdelning bjuder varje år in till fem produktionsresidens för koreografer och danskreatörer som ett led i Riksteaterns uppdrag för dansens utveckling i Sverige. Riksteatern bedriver även regional dansresidens i Skåne, Norrbotten, Värmland, Västra Götaland och Östergötland i samverkan med regioner och lokala samarbetspartners.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum