Riksteatern

Ungas röster ska eka ända in i gränderna

Dela

Svenska rapartister turnerar under sommaren tillsammans med Riksteatern med projektet Zouqaq – Jada – Gränder. För texterna står unga människor som alla har erfarenhet av migration och beatsen är skapade av artister i Gaza.

Fotograf: Isabel Lindström - Från vänster; PARHAM, Monirah Hashemi, Khaled Harara, David, Asma Jafari, Brando
Fotograf: Isabel Lindström - Från vänster; PARHAM, Monirah Hashemi, Khaled Harara, David, Asma Jafari, Brando

Under våren har ungdomar från Botkyrka, Värmland och Göteborg deltagit i workshops som handlat om textförfattande och rap och sedan har de har fått skriva texter utifrån erfarenheter i sina liv. Samtidigt har artister i Gaza fått utbildning i bland annat musikteori och mixning samt utrustats med ministudioutrustning där de har kunnat skapa sina beats. Till sin hjälp har ungdomarna i Sverige och artisterna i Gaza haft fristadsförfattaren och hiphop-artisten Khaled Harara samt dramatikern och skådespelaren Monirah Hashemi, tillsammans är de också är några av initiativtagarna till projektet.

- Det finns ett behov av musik som ett sätt att kommunicera. Särskilt rapmusik kan ha stark effekt på ungdomar och är ett verktyg som kan användas för att våga yttra sig och presentera sig själv, säger Khaled Harara, fristadsförfattaren och hiphop-artist.

Nu har ungdomarnas texter tolkats av svenska rapartister och i sommar åker Parham, Beri, Khaled Harara och Monirah Hashemi på turné med Riksteatern för att framföra låtarna.

För deltagaren Asma Jafari, med artistnamnet Sky, är musiken en viktig del av hennes liv.

- Rappen är för mig så kraftfull att ingen kan genskjuta min röst längre, ingen kan hålla mina skrik under vattnet. När jag kan rappa om min historia och berättelser som tillhör andra flickor som jag, betyder det livet och friheten för mig. Rap är mitt liv, säger Asma Jafari.

Projektet Zouqaq - Jada - Gränder är ett initiativ från Riksteatern som drivits av Riksteatern Värmland och som syftar till att göra ungdomars röster hörda.

- Det handlar om att hitta ett system för att göra ohörda berättelser hörda, ge en röst åt människor som på något sätt förlorat sin talan i krig och konflikter. I en situation som nu, när populationen av immigranter ökar, behöver vi gå på djupet med den ständigt aktuella frågan ”var är hemma?” Monirah Hashemi.

Under sommaren 2016 kommer Riksteatern turnera med konserten Zouqaq - Jada - Gränder på stora festivalscener i Botkyrka, Värmland, Göteborg, Gävle och Malmö i tillsammans med artisterna Beri Gerwise och PARHAM. Musiken produceras av Magnus Bergkvist/Embee i samarbete med musiker i Gaza. Projektet drivs av Riksteatern Värmland med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Kontakter

För mer information: Pressansvarig Joakim Johansson Joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Isabel Lindström - Från vänster; PARHAM, Monirah Hashemi, Khaled Harara, David, Asma Jafari, Brando
Fotograf: Isabel Lindström - Från vänster; PARHAM, Monirah Hashemi, Khaled Harara, David, Asma Jafari, Brando
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum