Ungdomsupplopp i Stockholm synas i ny bok
Vem har rätt att uppehålla sig i det urbana rummet? Forskarna Andrés Brink Pinto och Martin Ericsson undersöker några mytomspunna ungdomsupplopp i Stockholm i boken Den bråkiga staden som ges ut av Stockholmia förlag den 28 november 2019.

Tiden efter andra världskriget beskrivs ofta som en period av lugn och samförstånd i Sverige. Samtidigt skakades centrala Stockholm mellan åren 1948 och 1987 av återkommande så kallade ungdomsupplopp. Gång på gång fick huvudstaden uppleva konfrontationer med tusentals deltagare, stenkastning och polischocker.
I Den bråkiga staden. Ungdomsupplopp och ungdomspolitik i efterkrigstidens Stockholm tar författarna Martin Ericsson och Andrés Brink Pinto ett helhetsgrepp på fem ungdomsupplopp i centrala Stockholm. Vi får göra en resa som börjar på Södermalm under påsken år 1948, som går vidare via de bråkiga somrarna i Berzelii park åren 1951 och 1954, Nyårskravallerna år 1956 och Hötorgskravallerna år 1965, och som slutar först i och med kravallerna i Kungsträdgården år 1987.
Vi får också följa vuxenvärldens auktoriteter, som var mycket förbryllade av händelserna, inte minst eftersom deltagarna inte ställde några tydliga krav.
Den bråkiga staden ger ett historiskt perspektiv på fenomenet ungdomsupplopp och kravaller. Författarna visar att till synes meningslösa eller kravlösa upplopp har en lång historia och att de, av de unga deltagarnas egna utsagor att döma, visst har handlat om meningsfulla frågor, nämligen om rätten att få uppehålla sig i det urbana rummet. Författarna hoppas på att boken både ska väcka frågor och ge svar, eller varför inte invändningar och kritiska synpunkter? Stadsrummet är aldrig neutralt, utan format av politiska beslut och av mötet mellan utestängda grupper och polismakten, och dess utformning måste därför ständigt diskuteras.
Martin Ericsson är historiker vid Lunds universitet, historiska institutionen. Han forskar om upplopp, kravaller och politiska protester i Sveriges moderna historia samt den svenska rasismens och rasforskningens historia.
Andrés Brink Pinto är historiker vid Lunds universitet, genusvetenskapliga institutionen. Hans forskning handlar om sociala rörelser, med fokus på antifascism, samt om genus och sexualitet.
Fakta
Titel: Den bråkiga staden.
Författare: Martin Ericsson och Andrés Brink Pinto
Förlag: Stockholmia förlag
Genre: Facklitteratur
340 s., ill.
Utgivningsdatum: 2019-11-28
Bokfest: 5 december klockan 17.30 – 19.30, Stadsmuseet. För mer information:
https://stockholmia.stockholm.se/kalender/2019/12/bokfest-den-brakiga-staden/
Kontakt med förlaget:
Anna Brodow Inzaina, 076-12 31 602
anna.brodow.inzaina@stockholm.se
Kontakt med författare:
Martin Ericsson: martin.ericsson@hist.lu.se
Andrés Brink Pinto: andres.brink_pinto@genus.lu.se
Nyckelord
Kontakter
Anna Brodow InzainaProduktionskoordinator för Stockholmia förlag
Tel:08-508 316 02anna.brodow.inzaina@stockholm.seBilder







Länkar
Om
Stockholmia – forskning och förlag grundades 1936 under namnet Kommittén för Stockholmsforskning. Vi är Stockholms stads egna forskningsförlag med uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”lättillgängligt på vetenskaplig grund”. https://stockholmia.stockholm.se/
Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Ny bok: Att forma en ny tid. Kvinnor som samhällspedagoger runt 1900. En kollektivbiografi.26.10.2020 12:44:33 CET | Pressmeddelande
I kvinnors kamp och strävan för rätten till arbete, bildning och medborgarskap gick några pionjärer före. Boken handlar om ett fyrtiotal kvinnor verksamma kring sekelskiftet 1900 i Stockholm. Gemensamt för dem är en inriktning mot vad författarna kallar ett samhällspedagogiskt arbete.
Medborgarhuset i stockholmarnas hjärta – ny bok av Astrid Hasselrot24.9.2020 11:31:11 CEST | Pressmeddelande
Lördag 26 september återinvigs Medborgarhuset i Stockholm efter cirka 4 års renovering. I samband med detta ger Stockholmia förlag ut en rikligt illustrerad bok av författaren Astrid Hasselrot, som belyser Medborgarhusets tillblivelse, dess dramatiska historia – och något av den framtid som väntar huset och användarna efter den nu pågående renoveringen.
Skogskyrkogården 100 år – och 25 år som världsarv14.9.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 19 september är det 100 år sedan Stockholms världsarv Skogskyrkogården invigdes. Det firar Stockholm med en utställning och en nygjord film.
Program höst/vinter 2020 Stadsmuseet och Medeltidsmuseet11.9.2020 10:58:41 CEST | Pressmeddelande
Den 15 september släpps biljetterna till en välmatad programhöst med nedslag i Stockholms historia, samtid och framtid.
Stockholms blodbad 500 år – ny utställning på Medeltidsmuseet. PRESSINBJUDAN31.7.2020 11:58:02 CEST | Pressmeddelande
Medeltidsmuseet öppnar för besökare igen den 11 augusti med en ny utställning – Stockholms blodbad 500 år. Utställningen har gjorts i nära samarbete med Stockholms universitet och speglar den senaste forskningen. Här finns fynd från tiden, Björn Eneroths dramatiska målning av blodbadet och Karl-Olof Björks skulpturgrupp ”Stockholms blodbad”.
Ulf Lundin: Dag för dag • Lars Epsteins Stockholm31.7.2020 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utställningar. Stadsmuseet i Stockholm visar fotografier av Ulf Lundin och Lars Epstein, 11 augusti–11 oktober 2020.
Stadsmuseet och Medeltidsmuseet öppnar igen 11 augusti31.7.2020 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter att ha haft stängt sedan i mars på grund av coronaviruset öppnar Stadsmuseet och Medeltidsmuseet igen 11 augusti.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum