Stockholms stad

Unik museisatsning i Gamla stan

Dela

Vid Stortorget i Gamla stan, invid Storkyrkan och Stockholms äldsta gata, Köpmangatan, mitt i den medeltida staden, gör nu Stockholms stad sin största museisatsning på decennier. Här finns en möjlighet att etablera Medeltidsmuseet i Börshuset, och skapa ett museum om medeltiden och Gamla stan, i stadens äldsta kärna.

Börshuset i Gamla stan. Foto: Jorge Láscar
Börshuset i Gamla stan. Foto: Jorge Láscar

– Det här kommer att bli ett spektakulärt museum mitt i Stockholms historiska kärna. Vi kommer att skapa ett tillgängligt och attraktivt museum på en naturlig mötesplats för stockholmare och turister. Här kan besökare blicka både framåt och bakåt – historiska skeenden möter modern teknik i en lärorik och unik miljö för framtida stockholmare, säger Jonas Naddebo, kultur – och stadsmiljöborgarråd.

Museet kommer att berätta om livet i den medeltida staden, om Stockholms uppkomst och om Gamla stans utveckling.

– Platsens autenticitet, forskningsbaserad kunskap och föremålens kulturhistoriska värden ska tillsammans med en nyskapande gestaltning och innovativ teknikanvändning utgöra grunden för stadens nya museum. Utställningarna kommer att präglas av högsta kvalitet och ge historien liv. Ingen ska lämna museet oberörd, utan istället med ny kunskap, nya insikter och fylld av upptäckarglädje, säger Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet.

Museet blir en spjutspets i stadens kulturutbud och besökarna kommer att ryckas med i berättelser om dramatiska händelser som präglat Stockholm och få ny kunskap om historiska skeenden och sammanhang som har format huvudstaden.

– Det blir en nystart för Medeltidsmuseet och ett nytt museum för stockholmarna att glädjas åt och känna stolthet över samtidigt som det blir en viktig del i Stockholms attraktionskraft som kulturstad. Utifrån aktuell forskning kommer utställningar att presenteras som sätter museiföremålen och den unika platsen i centrum, säger Maria Jansén, nytillträdd kulturdirektör i Stockholms stad.

Planen är att museet kommer att ta plats i de lokaler som idag rymmer Nobel Prize Museum. För Nobel Prize Museum är siktet inställt på att skapa ett nytt kultur– och vetenskapshus vid Slussen med en bred publik verksamhet kopplad till Nobelpriset. Just nu pågår ett arbete med att bland annat säkra finansiering och lägga fast en tidplan.

Nuvarande Medeltidsmuseum under Norrbro kommer att flytta då riksdagsförvaltningen, som äger huvuddelen av dagens lokaler, behöver lokalerna för sin verksamhet. Riksdagsförvaltningen genomför ett omfattande fastighetsutvecklingsprojekt i flera fastigheter och etapper. Som en del i detta arbete finns en ambition att skapa ett utökat besökscentrum, där bland annat fornlämningen av den medeltida stadsmuren kan vara tillgänglig för allmänheten. Tidpunkten för när Medeltidsmuseet ska lämna nuvarande lokaler är inte fastställd.

Fakta: Medeltidsmuseet under Norrbro öppnade för besökare 1986. Ungefär 200 000 besökare kommer till museet under ett normalår. Börshuset ligger på Stortorgets norra sida i kvarteret Rådstugan. Huset uppfördes 1773–1778 av Stockholms borgerskap för Stockholms fondbörs efter ritningar av arkitekt Erik Palmstedt. På platsen låg tidigare den medeltida Rådstugan.

Presskontakter: Carolina Ekéus, presschef kulturförvaltningen carolina.ekeus@stockholm.se 076-123 18 80

För Jonas Naddebo, kultur-och stadsmiljöborgarråd, kontakta pressekreterare Nora Gahnström Kibayi, 076-122 94 24

Foton Börshuset i Gamla stan

This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Fotograf: Jorge Láscar

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Fotograf:Johan Fredriksson

Bilder

Börshuset i Gamla stan. Foto: Jorge Láscar
Börshuset i Gamla stan. Foto: Jorge Láscar
Ladda ned bild
Börshuset i Gamla stan Foto: Johan Fredriksson
Börshuset i Gamla stan Foto: Johan Fredriksson
Ladda ned bild
Jonas Naddebo, kultur-och stadsmiljöborgarråd Foto: Henrik Juhlin
Jonas Naddebo, kultur-och stadsmiljöborgarråd Foto: Henrik Juhlin
Ladda ned bild
Maria Jansén, kulturdirektör Stockholms stad Foto: Hans Alm
Maria Jansén, kulturdirektör Stockholms stad Foto: Hans Alm
Ladda ned bild
Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet Foto: Ernesto Garzón
Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet Foto: Ernesto Garzón
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum