Stockholms läns sjukvårdsområde

Unikt samarbete ger snabb hjälp vid psykiska besvär

Dela

Nu kan patienter snabbt få rådgivning och hjälp att hitta rätt i vården vid psykiska besvär. Ett unikt samarbete mellan några offentligt drivna vårdcentraler och specialistpsykiatrin vill underlätta patientens första kontakt med vården.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

Som ett pilotprojekt testas den nya tjänsten ”Psykiatri direkt” i appen Alltid öppet. Patienten får möjlighet att själv boka ett videomöte för att få rådgivning och kvalificerad bedömning vid psykiska besvär. I många fall kan ett sådant videomöte vara tillräckligt, men när det behövs slussas patienten vidare - antingen till en bokad tid i primärvården eller hos specialistpsykiatrin.

Primärvården har ansvar för första linjens vård vid mild till måttlig psykisk ohälsa. Vid svårare besvär tar specialistpsykiatrin hand om patienten.

- På det här viset vill vi undvika att patienter skickas i onödan mellan vårdcentralen och specialistpsykiatrin. Genom det nära samarbetet kring patienten ska de ledas till rätt vårdnivå direkt. Syftet är att patienten slipper fundera själv över vart de ska vända sig med sina psykiska besvär samtidigt som vårdens resurser används bättre, säger Lina Martinsson, verksamhetschef på Psykiatri Sydväst inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Enkel väg in för patienten

För patienter innebär tjänsten att de lätt kan få kontakt och snabbt får en första rådgivning och bedömning. Patienter klickar på ”Psykiatri direkt” i appen Alltid öppet, erbjuds att svara på några frågor och bokar videomöte på en tid som passar dem. Videomötet kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen.

- Genom ”Psykiatri direkt” blir det enkelt för patienter att snabbt komma i kontakt med vården och få en första hjälp när de har behov av det, säger Jeanette Skantz Holmberg, verksamhetschef Huddinge vårdcentral, inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Testas först i liten skala

Till att börja med är det patienter som är listade vid några offentligt drivna vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholm som får möjlighet att använda tjänsten Psykiatri direkt. Medverkande vårdcentraler har tillsammans med Psykiatri Sydväst utvecklat ett gemensamt arbetssätt som fungerar för bägge vårdnivåerna.

Om försöket fungerar väl kan det i förlängningen komma att erbjudas till fler av länets invånare och ge hög tillgänglighet till det breda utbudet av vård och stöd vid psykiska besvär och psykiatriska tillstånd som finns i regionen.

FAKTA

Psykiatri direkt är ett pilotprojekt som till att börja med erbjuds patienter som är listade hos några vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde:

Fittja vårdcentral, Flemingsbergs vårdcentral, Hallunda vårdcentral, Huddinge vårdcentral, Segeltorps vårdcentral, Tumba vårdcentral, Tullinge vårdcentral, Vårby vårdcentral.

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum