Unionen

Unionen begär förhandling om kollektivavtal på Klarna

Dela
Många företag inom tech-branschen går en skakig framtid till mötes med personalneddragningar, omorganiseringar och omplacering som följd. Därför har medarbetare ställt krav på att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som finns på resten av den svenska arbetsmarknaden. Nu tar Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia första steget och kallar Klarna till förhandling om kollektivavtal.
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder

– Det finns ett jättestort tryck bland Unionens medlemmar på Klarna för att få till ett kollektivavtal. Det ger oss kraft att kräva förändring och vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar med Klarna, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

– Klarna är ledande inom teknikbranschen i Sverige, det här är ytterligare en möjlighet för Klarna att vara trendsättare och få den lyxstämpel som ett kollektivavtal faktiskt innebär, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna.

Kollektivavtal utgör grundtryggheten på den svenska arbetsmarknaden och gynnar arbetstagare såväl som arbetsgivare. De anställda får bra villkor när det gäller lön, anställningsform, arbetstid, semester och uppsägningstid, samt trygghet vid uppsägningar, omplaceringar eller omorganiseringar. Dessutom får de anställda ökande rättigheter och möjlighet till insyn i företaget och möjlighet att påverka.

Just möjligheten att vara med och påverka på arbetsplatsen har varit avgörande för medlemmarna på Klarna för att kräva kollektivavtal.

– Både Klarna och de anställda har mycket att vinna på att medarbetarna får mer inflytande över besluten, vi kommer att få en bättre kommunikation och bättre dialog mellan företagsledningen och medarbetarna, säger Sen Kanner.

– Ett kollektivavtal kommer också att bidra till att återvinna de anställdas förtroende efter omorganisationen och lösa arbetsrättsliga frågor, till exempel hur vi ska schemalägga vår jour. Vi kommer även att få fler möjligheter att justera medarbetarnas löner, till exempel vid byte till nya roller, säger Sen Kanner.

Fakta: Så går det till att förhandla ett kollektivavtal

  • Facket kallar företaget till ett möte för att förhandla om ett kollektivavtal.
  • Vanligtvis brukar man ha åtminstone två till tre förhandlingstillfällen.
  • Om man inte kommer överens och facket bedömer att alla förhandlingsmöjligheter är uttömda, kan facket antingen välja att avsluta förhandlingen eller varsla om konflikt, dvs ta ut medarbetarna i en strejk.
  • En process om kollektivavtal tar i regel mellan ett och två år från att medlemmar visat intresse till att ett kollektivavtal tecknas. Från att man inlett förhandlingar tar det oftast mellan två och sex månader till att avtalet tecknas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum