Unionen

Unionen konjunkturprognos: Högre löner stärker återhämtningen 2021

Dela
Trots ökad smittspridning och nya restriktioner återhämtar sig svensk ekonomi under våren 2021. Korttidsarbete med statligt stöd har räddat jobb och arbetslösheten sjunker. Även ökade löner stärker återhämtningen. Det spår Unionen i sin konjunkturprognos som släpps idag.
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen

Unionens konjunkturprognos visar att den ekonomiska återhämtningen varit stark i delar av industrin, inte minst fordonsindustrin, och att den positiva utvecklingen ser ut att fortsätta. Samtidigt drabbas delar av tjänstesektorn negativt av de ökade restriktionerna.

- I våras trodde prognosmakare på en betydligt längre ekonomisk nedgång under 2020 än vad vi faktiskt sett. Nu ökar smittspridning igen. Det kommer skapa utmaningar, men det kommer kunna svänga snabbt längre fram och återhämtningen få ny kraft. Vi tror det händer under senvintern och våren nästa år, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Unionens prognos bygger på en enkätundersökning som besvarats av 700 fackklubbar som representerar över 600 000 anställda på privata företag i Sverige. De ger sin bild av nuläget och utvecklingen det kommande halvåret.

- Det är en splittrad bild av framtiden. På företag inom fordons, försvars- och livsmedelsindustrin tror man på en uppgång under kommande halvår, medan utsikterna är mer blandade inom handeln och svagare inom andra delar av tjänstesektorn. Sammantaget ser industrin ut att ge fortsatt bra draghjälp åt svensk ekonomis återhämtning, vilket är väldigt positivt i dessa virustider, säger Katarina Lundahl.

Unionens fackklubbar lyfter systemet för korttidsarbete som en viktig åtgärd för svensk ekonomi och arbetsmarknaden under krisen.

- Våra förtroendevalda vittnar om att företagen var snabba på att skala ner verksamheten när krisen slog till, men också snabba på att skala upp när efterfrågan kommit tillbaka. Bland våra medlemmar var 120 000 korttidspermitterade i våras, nu är det bara 30 000. Utan korttidsjobb med statligt stöd hade Sverige förlorat jobb och marknadsandelar, menar Katarina Lundahl.

- En positiv kraft framöver är också det nya industriavtalet, som ger hushållen mer pengar i plånboken redan i år. Även om hushållskonsumtionen nu går in i en svacka så ger löneökningarna stöd för ett uppsving i konsumtionen nästa år, säger Katarina Lundahl.

Unionen bedömer att arbetslösheten kommer att ligga still kring nio procent de närmsta månaderna, för att börja sjunka till våren.

- Just nu fortsätter återhämtningen i vissa branscher samtidigt som utsikterna försvagas i andra. Men till våren tror vi att återhämtningen tar ordentlig fart igen och då borde arbetslösheten sjunka. Men det kommer vara ett tufft läge på arbetsmarknaden för många ett tag till, säger Katarina Lundahl.

Unionens konjunkturprognos i fem punkter

  1. Mindre nedgång än väntat i år. I våras trodde Unionen på en djupare och längre svacka än vad som ser ut att bli fallet i år. Samtidigt får höstens ökande smittspridning negativa konsekvenser för delar av ekonomin. Men vi vet att pendeln även kan svänga snabbt åt andra hållet. Unionen bedömer att återhämtningen kommer få ny kraft under senvintern och våren nästa år. Sammantaget spår Unionen att BNP-tappet blir runt 3,5 procent i år och att tillväxten studsar tillbaka med ungefär lika mycket under 2021.
  2. Ekonomin får draghjälp av industrin. Delar av tjänstesektorn påverkas negativt av restriktionerna. Därför är glädjande att delar av industrin har återhämtat sig så bra. Unionens klubbar på fordonsföretagen (som drabbades hårt i våras) bedömer att produktionen nu är tillbaka på samma nivå som innan krisen. Fordonsindustrin sticker också ut med starkast tro på tillväxt när det gäller orderingång och export det kommande halvåret.
  3. Skillnad mellan branscher. Sammantaget förväntar sig klubbarna inom industrin en viss tillväxt under kommande halvår. Inom tjänstesektorn är förväntningarna på utvecklingen det kommande halvåret sammantaget neutrala- man tror varken på nedgång eller tillväxt.
  4. Arbetslösheten ligger kvar. Även om smittspridningen ökar just nu, så tror vi att arbetslösheten ligger kvar på runt 9 procent till början på våren, då den börjar minska igen. I vissa branscher fortsätter återhämtningen, vilket balanserar upp svackan i andra branscher.
  5. Framtiden är oviss. Vår prognos bygger på ett scenario där prioriterade grupper i befolkningen gradvis vaccineras under första halvan av nästa år, och smittspridningen succesivt minskar, också i takt med varmare väder. Men det är osäkra tider och utvecklingen när det gäller vaccin och smittspridning kommer vara central för hur svensk ekonomi utvecklas under nästa år.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Nyckelord

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00

Bilder

Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye