Åklagarmyndigheten

Uppdatering i Assangeärendet

Dela

Efter dagens medieuppgifter om att Julian Assange är gripen i London, har målsägarbiträdet i Sverige begärt att den svenska förundersökningen avseende våldtäkt ska återupptas. Ärendet kommer att handläggas på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg.

Överåklagaren Mikael Björk vid utvecklingscentrum har beslutat att vice överåklagare Eva-Marie Persson kommer att leda arbetet med begäran från målsägarbiträdet. 

- Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Förundersökningen har alltså inte återupptagits ännu och vi vet idag inte om det kommer att ske. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson. 

En förundersökning kan återupptas så länge brottsmisstanken inte är preskriberad. I det här ärendet preskriberas brottsmisstanken våldtäkt i mitten av augusti 2020. 

Åklagaren har inte möjlighet att ge ytterligare upplysningar. När information finns att lämna görs det via pressmeddelande.

Presstjänsten
010-562 50 20

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum