Åklagarmyndigheten

Uppdatering i uppmärksammat ärende om flickas död i Norrköping

Dela

I januari 2020 hittades en flicka, född 2016, död i sitt hem i Norrköping. Norrköpings tingsrätt dömde den 6 augusti flickans mamma till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Åklagaren överklagade domen till hovrätten och ansåg att påföljden borde bli strängare. Ännu har hovrätten inte meddelat när det blir rättegång. En ny skrivelse har nu inkommit i ärendet och en åklagare kommer att inhämta upplysningar om socialnämndens handläggning.

Nyligen meddelade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att de efter analys beslutat att socialnämnden i Norrköping vid sin handläggning av ärendet brustit i sitt ansvar att ge barnet det skydd och stöd hon hade rätt till. Med anledning av detta beslut har Åklagarkammaren i Norrköping mottagit en skrivelse från en privatperson som vill att åklagare utreder om socialnämndens agerande varit brottsligt.

– Jag kan bekräfta att vi mottagit en skrivelse från en privatperson som hänvisar till det beslut som tagits av IVO och vill att åklagare inleder förundersökning om brott i och med de brister som framförts på socialnämndens handläggning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

– Jag har inhämtat vissa upplysningar från IVO. Inspektionen har i detta fall valt att inte själva göra en så kallad åtalsanmälan, fortsätter han.

En anmälan kommer nu att upprättas vid Åklagarkammaren i Norrköping. En åklagare kommer att ta del av det underlag som finns och som utgörs av beslutet från IVO.

– Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte, avslutar Torsten Angervåg.

Åklagaren är inte tillgänglig för kommentarer innan beslut tagits om den fortsatta handläggningen av ärendet. Så snart ett beslut fattats kommer detta att kommuniceras i ett nytt pressmeddelande.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Pressinbjudan: Åklagare väcker åtal om synnerligen grovt vapenbrott kopplat till mord i Botkyrka14.7.2021 08:33:43 CEST | Pressmeddelande

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten bjuder in till pressträff i Stockholm på torsdag den 15 juli i samband med att tre personer åtalas vid Attunda tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott. Åtalet är kopplat till en händelse där en 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg, Botkyrka i augusti 2020 och på pressträffen kommer polisen även att ge en lägesbild gällande mordutredningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum