Åklagarmyndigheten

Uppdatering i utredning om våldsamt upplopp i Malmö

Dela

Åklagaren begär en person häktad för våldsamt upplopp och blåljussabotage under fredag den 28 augusti.

- Jag bedömer att det föreligger sannolika skäl att den person jag har begärt häktad har deltagit i det våldsamma upploppet. Han är även misstänkt för flera fall av blåljussabotage. Eftersom jag bedömer att det finns en risk att han fortsätter sin brottslighet och att han undanröjer bevis så begärs han häktad, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr som leder förundersökningen.

Sedan händelserna den 28 augusti i Malmö har polis och åklagare arbetat intensivt med att utreda vilka brott som begåtts och vem som kan misstänkas. Polisen arbetar med att dokumentera de ingripande polisernas berättelser samt de skador på personer och egendom som uppkommit. Utöver det finns ett omfattande filmmaterial att granska. Det finns för närvarande ett tiotal misstänkta. Polisen har börjat med förhör med de misstänkta.

Under veckan har ytterligare två personer varit anhållna men är nu försatta på fri fot. En person har hämtats till förhör och försatts på fri fot. Ytterligare personer kan komma att frihetsberövas om polis och åklagare bedömer att det behövs för att leda utredningen framåt.

Målnummer i Malmö tingsrätt:  B 9349-20. Det är tingsrätten som sätter ut tidpunkt för häktningsförhandlingen.

Åklagaren kan inte lämna mer information i det här skedet av utredningen. När ytterligare information finns lämnas det i ett pressmeddelande.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum