Umeå kommun

Upphävande av riktlinjer för källarlägenheter

Dela

Umeå kommun har sedan år 2000 haft riktlinjer som tillåtit vissa dispenser för källarlägenheter. Dessa riktlinjer kommer att upphävas från 1 april 2020.

– Den typ av generell dispensmöjlighet som Umeå tillämpat är mycket ovanlig och saknar egentligen lagstöd. Reglerna om tillgänglighet är viktiga och finns av en anledning. En annan brist som inte är reglerad i byggreglerna men som ofta är ett faktum för källarlägenheter är att den utblick man får via lägenhetens fönster kan vara starkt begränsad, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den dispensmöjlighet som tillämpats harinneburit att lägenheterna inte fullt ut uppfyllt byggreglernas krav på tillgänglighet och takhöjd. Nämnden har accepterat att tillträdet till lägenheten inte kan nås med hiss och att takhöjden varit minst 220 cm i stället för byggreglernas 240 cm.

För att ändå ge de som planerat att söka bygglov för källarlägenheter kommer Bygglov att behandla ansökningar inkomna före 1 april 2020 med det undantag som beslutandes om 2012. Källarlägenheter som uppfyller byggreglerna fullt ut kommer att kunna bifallas även efter detta datum.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum