Umeå kommunUmeå kommun

Upphovsmannen är en kvinna – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela

11 november öppnar utställningen Upphovsmannen är en kvinna på Kvinnohistoriskt museum. En utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.

Ragnhild Haarstad. Foto: Kjell Johansson
Ragnhild Haarstad. Foto: Kjell Johansson

Fotograf var ett kvinnoyrke under 1800-talet. I Sverige fanns mer än 400 fotoateljéer registrerade av kvinnor och Västerbotten låg i topp tillsammans med Gotland i antal. När fotografiet i början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket. Antalet kvinnor som fotograferade minskade och det nya yrket pressfotograf skrevs in i historien som ett yrke för män.

En gammal resväska med fotografier och tidningsurklipp kom under arbetet med utställningen att hjälpa till att förändra bilden av pressfotografen i början på 1900-talet. I den fanns material från Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer. Haags berättelse blev startpunkt för både utställningen och berättelsen om pressfotografin ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Haags yrkesliv tillsammans med Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads spänner över nästan hundra år av pressfotografi. Om historien hade skrivits annorlunda, hur hade vi tänkt om yrket idag?

Upphovsmannen är en kvinna producerades för Marabouparken av Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson. Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum fram till 13 maj 2018.

På lördag 11 november kl. 12 öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen för allmänheten. Vernissageprogram pågår 13 – 14.30. Medverkar gör Ragnhild Haarstad, Arianna Bommarco och musikern Amanda Lindberg.

Välkommen till pressvisning torsdag 9 november kl. 10 
Åsa Adolfsson, utställningsproducent finns på plats för att presentera utställningen. Det finns möjlighet att boka tid för visning andra tider, OSA via e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ragnhild Haarstad. Foto: Kjell Johansson
Ragnhild Haarstad. Foto: Kjell Johansson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum