Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby bäst i landet på närhet till elljusspår

Dela

Upplands Väsby har störst andel befolkning med tillgång till elljusspår inom en kilometer. Statistiska centralbyrån har jämfört kommunerna och hur nära deras invånare har till ett elljusspår.

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Undersökningen visar att nästan var tredje person i landet bor inom en kilometer från ett elljusspår. Men i Upplands Väsby är det bättre än någon annanstans; hela 91 procent av Väsbyborna har ett elljusspår inom en kilometer. Därefter kommer Kiruna och Arvidsjaur i Norrbottens län, med 82 respektive 75 procent.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och positivt att så många Väsbybor har rekreationsområden i sin närhet. Undersökningar visar ju att närheten gör att fler människor förverkligar sina motionsplaner, säger idrotts- och fritidschef Johanna Dermer.

Upplands Väsby har på senare år satsat på fler motionsområden för allmänheten. Utöver sju olika traditionella elljusspår finns numera en stadsmotionsslinga i Brunnby Vik. Syftet med den 3,2 kilometer långa slingan är att på fina gång- och cykelvägar genom villaområdet ge möjlighet till vardagsnära motion i en trygg miljö.

Friidrottsarenans löparbanor i Vilundaparken hålls öppen för allmänheten när det inte är bokat av någon förening. För ett par år sedan byggde kommunen även en hinderbana enligt OCR-modell i Runby.

– Vi ser motionsslingor som ett viktigt område att fortsätta arbeta med. Vi vet ju att vi blir allt mer stillasittande som folk generellt. Att skapa förutsättningar för rörelse är ett av våra viktigaste bidrag till att förbättra folkhälsan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Med elljusspår avser SCB de upplysta stigar som kan användas av motionärer även på kvällstid och under de mörkare årstiderna.

FAKTA: Kommunens elljusspår

Upplands Väsby har flera motionsspår som passar för både löpning och promenaden. Elljusspåren är upplysta fram till kl 22.30. En del spår görs vintertid i ordning för skidåkning. Via länken nedan kan du se spåren på en karta och hitta längd och karaktär. Där finns också information om hinderbanan i Runby och Brunnby Viks stadsmotionsspår; den går genom ett villaområde och gör det möjligt att motionera tryggt även när det är mörkt ute.

Kontakter

Andrea Möllerberg (VB)Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Tel:070-873 21 22

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 47 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

Uttalande med anledning av Trafikverkets utredning om Arlanda: ”Slutsatserna kan få allvarliga konsekvenser för Väsby”8.4.2021 09:44:59 CEST | Pressmeddelande

En utbyggnad av Arlanda flygplats är bra för regionen. Men Trafikverkets slutsatser i utredningen av riksintresset kan få allvarliga konsekvenser för både människor och miljö, inte minst för Väsbys möjlighet att växa och utvecklas som kommun. Det säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) och oppositionsråd Mathias Bohman (S) i ett gemensamt uttalande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum