Riksteatern

Uppmärksammad berättelse om tre afghanska kvinnoöden på turné med Riksteatern

Dela

[image]

En av Riksteaterns mest gripande föreställningar under våren är Sitaraha - stjärnorna, av manusförfattaren och skådespelaren Monirah Hashemi. Ensam på scen berättar hon med hjälp av skådespeleri, musik och dans om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag. Premiären äger rum i Linköping den 8 mars.

Sitaraha - stjärnorna handlar om kvinnor i Afghanistan i olika tidsepoker och olika krig. Men i stället för att fokusera på krigen fokuserar Monirah Hashemi på vad som händer med kvinnorna i krigen. Vi möter Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980- talets brutala inbördeskrig. Genom dessa tre kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål, en kvinnohistoria och kamp.

- Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar, säger Monirah Hashemi.

Monirah Hashemi, som spelar pjäsens alla roller, växte upp som afghansk flykting i Iran men flyttade tillbaka Afghanistan 2004 när att hon och hennes syskon inte fick studera vidare i Iran.

Väl tillbaka i sitt hemland bestämde Monirah sig för att bli skådespelerska, ett ovanligt och riskfyllt yrke för en kvinna i Afghanistan. Hon startade sitt eget teaterkompani och har sedan dess med teatern som verktyg mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet.

Sitaraha - stjärnorna skrev Monirah 2013, samma år som hon flyttade till Sverige, och sedan dess har föreställningen spelats på scener i Sverige och USA. Sommaren 2015 blev hon även inbjuden till att spela Women Playwright International Conference i Kapstaden - ett event som samlat kvinnliga regissörer världen över sedan 1988.

Produktionen är ett samarbete mellan Teater DOS, Simorgh Film från Afghanistan och Riksteatern Värmland. Föreställningen spelas på svenska med sånger på Dari.

För bilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sitaraha

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye