Riksteatern

Uppmärksammade boken Ödeläggaren blir teater med Maria Kulle i huvudrollen

Dela
Ödeläggaren är en berättelse om hur en människa tar sig in och styr en annan människas liv genom psykiskt och ekonomiskt våld. Föreställningen baseras på Christina Herrströms uppmärksammade bok och är en självupplevd berättelse. På scen ser vi Maria Kulle. Premiär den 24 februari i Årsta.
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks

En dag knackar det på Christinas dörr och där står en man hon är ytligt bekant med från kyrkan hon nyligen besökt. Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen flyttar tillsammans med sin son in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här? 

–      Detta är en skildring av hur en människas livsutrymme begränsas, hur hennes innersta barrikaderas och hur hon till slut saknar verktyg att ta sig ur situationen, säger Maria Kulle.

Genom dagboksanteckningar och minnesbilder vecklar en historia ut sig för publiken om hot, mentala övergrepp och ont och gott. På scen ser vi skådespelaren Maria Kulle, välkänd för en mängd roller på teater, film, och tv.

–      Ödeläggaren är en mycket angelägen berättelse, många som blir utsatta tiger med sina upplevelser då det är så skambelagt. Det är viktigt att ta bort skuldbeläggandet och att våga prata med andra människor om sin situation, säger Maria Kulle.


För manus står dramatikern och dramaturgen Lisa Lindén. Regisserar gör Karin Kickan Holmberg, bland annat verksam på Teater Unga Roma.

Christina Herrström har skrivit böcker för både vuxna och unga samt dramatik för radio, TV, teater och film. De kultförklarade teveserierna Ebba och Didrik och Glappet är idag moderna klassiker.

Premiär den 24 februari i Årsta.

Medverkande

Skådespelare: Maria Kulle  

Konstnärligt team

Manus: Lisa Lindén fritt efter Christina Herrströms bok  
Regi: Karin Kickan Holmberg  
Scenografi och kostym: Maria Sjöstrand  
Kompositör: Jonas Redig  
Maskdesign: Anna Olofson  
Ljusdesign: Jörgen Haimanas  
Dramaturg: Ninna Tersman  

Scenmästare & turnéledare: Kjell-Åke Jönsson  
Belysningsmästare: Jörgen Haimanas  
Kostym & ljudtekniker: Josefin Johansson  

Teaterförlag: Draken Teaterförlag 

 

För mer information: https://www.riksteatern.se/odelaggaren

Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379817/

Kontakter

Bilder

Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum