Uppsala kommun

Uppsala kommun anpassar dagverksamhet för att skydda äldre

Dela

Äldrenämnden har tagit beslut om att göra individuella anpassningar av all dagverksamhet 65+ för att begränsa smittspridning av corona. Anpassningen av dagverksamhet gäller från och med den 14 april.

I arbetet med att begränsa smittspridningen och för att skydda den mest utsatta gruppen, beslutade äldrenämnden i Uppsala att individanpassa all dagverksamhet från den 14 april.

- Vi vidtar de här åtgärderna för att begränsa smittspridningen och skydda våra äldre som utgör den främsta riskgruppen för corona. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter när vi anpassar vår verksamhet och ser detta som ett led i det, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i äldrenämnden.

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för coronaviruset enligt tillgängliga studier. Då insatsen med dagverksamhet är biståndsbedömd finns ett beslut om rätt till insats för brukaren. Denna rätt kommer att tillgodoses med individuellt anpassade insatser med utgångspunkt i den äldres hem. Exempel på insatser kan vara utomhuspromenader och socialt umgänge, vilka genomförs utifrån rekommendationer kring social distansering. Dagverksamheten 65+ som idag organiseras i särskilda möteslokaler upphör tillfälligt.

Beslutet gäller fram till äldrenämndens nästa sammanträde som äger rum den 23 april 2020 och kan därefter komma att förlängas.

Mot bakgrund av dels risknivån för spridningen av coronaviruset och dels smittskyddsläkarens rekommendation av en anpassning bedömde äldrenämnden att samtliga dagverksamheter bör anpassas av smittskyddsskäl.

Äldrenämnden bedriver dagverksamhet i nio verksamheter; Balder, Blomman, Dalstugan, Eken, Klubb Orstenen, Källan, Solsidan, Tunagården samt Västgötahörnet. Verksamheterna innebär en möjlighet till social samvaro samt avlastning för anhöriga och riktar sig till den som lever med demenssjukdom, som har haft stroke eller som har behov av fysisk aktivitet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum