Uppsala kommun

Uppsala kommun anpassar dagverksamhet för att skydda äldre

Dela

Äldrenämnden har tagit beslut om att göra individuella anpassningar av all dagverksamhet 65+ för att begränsa smittspridning av corona. Anpassningen av dagverksamhet gäller från och med den 14 april.

I arbetet med att begränsa smittspridningen och för att skydda den mest utsatta gruppen, beslutade äldrenämnden i Uppsala att individanpassa all dagverksamhet från den 14 april.

- Vi vidtar de här åtgärderna för att begränsa smittspridningen och skydda våra äldre som utgör den främsta riskgruppen för corona. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter när vi anpassar vår verksamhet och ser detta som ett led i det, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i äldrenämnden.

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för coronaviruset enligt tillgängliga studier. Då insatsen med dagverksamhet är biståndsbedömd finns ett beslut om rätt till insats för brukaren. Denna rätt kommer att tillgodoses med individuellt anpassade insatser med utgångspunkt i den äldres hem. Exempel på insatser kan vara utomhuspromenader och socialt umgänge, vilka genomförs utifrån rekommendationer kring social distansering. Dagverksamheten 65+ som idag organiseras i särskilda möteslokaler upphör tillfälligt.

Beslutet gäller fram till äldrenämndens nästa sammanträde som äger rum den 23 april 2020 och kan därefter komma att förlängas.

Mot bakgrund av dels risknivån för spridningen av coronaviruset och dels smittskyddsläkarens rekommendation av en anpassning bedömde äldrenämnden att samtliga dagverksamheter bör anpassas av smittskyddsskäl.

Äldrenämnden bedriver dagverksamhet i nio verksamheter; Balder, Blomman, Dalstugan, Eken, Klubb Orstenen, Källan, Solsidan, Tunagården samt Västgötahörnet. Verksamheterna innebär en möjlighet till social samvaro samt avlastning för anhöriga och riktar sig till den som lever med demenssjukdom, som har haft stroke eller som har behov av fysisk aktivitet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum