Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater redo att spela teater igen

Dela

Uppsala stadsteater gör sig redo att spela teater igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och max 50 platser släpps per föreställning.

Simon Reithner, Emelie Falk, Zardasht Rad
Simon Reithner, Emelie Falk, Zardasht Rad

Begränsat biljettsläpp för hösten 2020. 

Uppsala stadsteater gör sig redo att spela teater igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs och max 50 platser släpps per föreställning.

Aldrig någonsin har vi sett fram emot en ny teatersäsong så mycket som nu. Vi är redo, att ses igen. Hela huset är igång med repetitioner av höstens första pjäser. Trots att vi, vad vi vet just nu, bara kommer kunna spela för 50 personer åt gången kommer vi att genomföra den planerade repertoaren, givetvis med största hänsyn till rådande situation.

Vi vill ge publiken den bästa upplevelsen ur alla perspektiv: det ska vara omvälvande, gripande, spännande – och tryggt. Vi vill bjuda på fantastiska föreställningar igen. Det är det som är vår uppgift, vårt uppdrag och vår passion.

Petra Brylander, vd och teaterchef

Hösten 2020 är olik alla tidigare säsongstarter på Uppsala stadsteater. Rutiner har skapats för att möta Coronapandemin på ett tryggt sätt på teatern, för både personal och besökare.När teatern öppnar för publik i september ligger höstens planerade föreställningar kvar i schemat och teater kommer spelas för max 50 personer i taget – med ordentliga avstånd i salongerna, enligt Folkhälsomyndighetens direktiv.

Biljettsläpp kommer att ske löpande för att garantera att besökare kan tas emot på ett säkert sätt utifrån de riktlinjer som gäller. För att publiken ska känna sig trygg med att köpa biljetter är köpvillkoren tillfälligt ändrade. Känner man sig det minsta krasslig så är det viktigt att man stannar hemma. Redan köpta biljetter kan bytas kostnadsfritt till ett annat föreställningsdatum eller omvandlas till ett presentkort.

I mitten av augusti planeras de två första av höstens biljettsläpp. Karin Thunbergs monolog Älskade Marie om konstnären Marie Krøyer och Dag Thelanders nyskrivna musikalmonolog Sommar. I rollen som Marie Krøyer ser vi skådespelare Tytte Johnson och Johan Huldt står för regin. I Sommar möter vi Åsa Forsblad Morisse i rollen som Paula Pettersson vars dröm plötsligt slår in – ett alldeles eget sommarprat på radion. Sommar ackompanjeras på piano av Per Wickström och är en samproduktion med Östfronten.

Det händer inte här, är årets första föreställning på Lilla scenen, ett nyskrivet drama av Kristian Hallberg, inspirerat av den omskrivna Uppsalakidnappningen 2011. Hur uppstår idéer om att göra en kidnappning? På stora scenen är vår första premiär Tjechovs Måsen, en gripande och humoristisk klassiker om människors strävan och om storslagna drömmar – men också om konstens roll och betydelse i våra liv. Biljetter till Det händer inte här och Måsen släpps den 20 augusti.

Uppsala stadsteater inledde redan i våras ett utökat arbete för att nå barn och unga under pandemin. Bland annat genomfördes flera teaterworkshops utomhus på skolgårdar runt om i Uppsala, ett arbete som nu fortsätter i höst. Uppsala stadsteater medverkade också i ett samarbete med Teater Prego, Uppsala universitet och Gottsunda dans och teater, med den interaktiva föreställningen Världens viktigaste möte som livestreamades från Botaniska trädgården och sågs av förskoleklasser i klassrummen. Världens viktigaste möte sätts upp på nytt av Uppsala stadsteater hösten 2020 – även nu livestreamad och för att nå fler förskoleklasser. Bygget – så kul att få ihop! är en helt ny och uppsökande föreställning med tillhörande workshops på förskolor i Uppsala med premiär i augusti.

Biljettsläpp i augusti

Bygget – så kul att få ihop!, urpremiär 10 augusti – Inbjudan sker direkt till förskolor

Älskade Marie, premiär 1 september Biljettsläpp i mitten av augusti

Sommar, urpremiär 11 september Biljettsläpp i mitten av augusti

Det händer inte här, urpremiär 19 september, Lilla scen – Biljettsläpp: 20 augusti

Måsen, premiär 26 september Stora scen – Biljettsläpp: 20 augusti

Biljettsläpp senare

Århundradets kärlekssaga, premiär 16 oktober Lilla scen

Bellman 2.0, premiär 17 oktober Stora scen

Kohlhaas, Sverigepremiär 19 november Ettan

Varsel, Sverigepremiär 21 november Lilla scen

Barnen från Frostmofjället, premiär 5 december Stora scen

Genom samarbetet med Unga Klara har De kommer att drunkna i sina mödrars tårar premiär 15 oktober i Stockholm och 8 januari 2021 på Uppsala stadsteater.

Mer information om Uppsala stadsteaters hantering av biljettköp och kundinformation inför teaterbesöket med anledning av Coronapandemin finns på teaterns webbplats. Följ länken här...

Kontakter

Bilder

Simon Reithner, Emelie Falk, Zardasht Rad
Simon Reithner, Emelie Falk, Zardasht Rad
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater har en stark konstnärlig identitet och är Sveriges tredje största stadsteater. Omkring 80 000 personer besöker våra föreställningar och övriga program varje år. Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

Höstens hopp – Uppsala stadsteater presenterar nästa säsong12.5.2021 10:10:06 CEST | Pressmeddelande

En specialbeställd urpremiär av Staffan Göthe, en ursinnig kärlekshistoria och en nyskriven musikalisk science fiction-dystopi av Erik Gedeon. Dessutom iscensätts kultfilmen The Matrix på ett helt eget vis och Andrées expedition till Nordpolen tar för första gången plats på scen. Hösten 2021 på Uppsala stadsteater bjuder på flera urpremiärer där humor och existentialism är återkommande teman. Teatern får också välkomna publiken till en nydesignad foajé.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum