Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater vinner Guldstolen 2023, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör

Dela
Uppsala stadsteater har vunnit Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör, på Arkitekturgalan den 13 mars. Inredningsarkitekt är Studio Feuer med Uppsala stadsteater som beställare.
Våren 2022. Foto: Maria Lilja
Våren 2022. Foto: Maria Lilja

Hela idéen med foajeprojektet var att låta de publika ytorna samspela med det vi gestaltar på scenerna, att skapa en generös och spännande plats som både utmanar och bjuder in. Foajén har ett unikt utryck som bara kan upplevas på Uppsala stadsteater, precis som våra uppsättningar. 

Arkitekt Tove Sjöberg har letat sig tillbaka till husets ursprung med fresken som inspiration och många detaljer som legat gömda under årtionden har plockats fram. Hon har tillsammans med belysningsdesignern Lina Färje skapat rum och miljöer som kommer att hålla och leva länge. Petra Brylander, VD/Teaterchef

Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR). Priset går till en nyligen färdigställd interiör av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

Juryns motivering lyder: ”Ett ypperligt exempel på hur befintliga värden lyfts fram och binds samman med nya inslag. De publika ytorna har fått ett samtida, attraktivt uttryck som är lekfullt och med respekt för det befintliga. En miljö som genomsyras av kultur, med en blinkning till svunna tiders storslagna fester och dramatik. Det är öppet för alla och här vill man stanna länge!”

– Vinnaren Uppsala stadsteater visar att ekologisk hållbarhet gifter sig utmärkt med högklassig inredningsarkitektur. Tove Sjöberg och övriga på Studio Feuer har jobbat med återbruk, bland annat av originaldetaljer som återfanns i förråden och har, tillsammans med teaterns egna hantverkare, experimenterat sig fram till att anpassa det återvunna till dagens behov. Allt med en tydligt kreativ estetik, säger Sveriges Arkitekters vice ordförande Björn Ekelund.

Se hela presentation av Uppsala stadsteaters inredning på Sveriges arkitekters webbplats.

Läs mer om Uppsala stadsteater och arbetsprocessen som ingick i renoveringen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Våren 2022. Foto: Maria Lilja
Våren 2022. Foto: Maria Lilja
Ladda ned bild
Bild: Upplandsmuséet
Bild: Upplandsmuséet
Ladda ned bild
Sven X:et Erixon i foajén 1952. Bild: Upplandsmuséet
Sven X:et Erixon i foajén 1952. Bild: Upplandsmuséet
Ladda ned bild
Sven X:et Erixson tog hjälp av stuckatören Roberto Filobello för att måla stucco lustron. Foto: Digitalt Museum
Sven X:et Erixson tog hjälp av stuckatören Roberto Filobello för att måla stucco lustron. Foto: Digitalt Museum
Ladda ned bild
Foto: Patrik Lundin
Foto: Patrik Lundin
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

Publika framgångar för Uppsala stadsteater24.5.2023 08:35:16 CEST | Pressmeddelande

Uppsala stadsteater har under spelåret 2022/2023 hittills presenterat närmare 600 evenemang, däribland ett stort antal urpremiärer, den största operasatsningen i teaterns historia, guidade visningar, och återkommande och nya program för unga. Publiksiffran – noterad före sommarens Scensommar i Gottsunda – uppgår till närmare 73 700 besökare varav drygt 16 500 var barn och unga. Det årligen återkommande programmet Scensommar i Gottsunda uppskattas attrahera ytterligare 4 000 besökare innan spelåret avrundas den 31 augusti.

Uppsala stadsteater presenterar ”Den fule”: En skruvad komedi om famlandet efter framgång och autenticitet. Premiär 15 september 2023.26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den fule är en pjäs där jaget upplöses på identiteternas fria marknad. Här är inget autentiskt, inget är heligt och inget är hugget i sten. Inte ens ditt eget ansikte. I händerna på regissören Viktor Tjerneld blir Marius von Mayenburgs Den fule en skruvad absurd komedi i famlandet efter framgång, säljpotential och autenticitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum