Uppsala kommun

Uppsala utsedd till Årets svenska klimatstad för andra gången i rad

Dela
Nu är det officiellt att Uppsala blir Årets klimatstad 2020. Det är andra gången i rad som Uppsala tar hem titeln i Sverige och tredje gången totalt. Uppsala belönas för sina nödvändiga klimatmål och breda åtgärdspaket.

Utmärkelsen Årets klimatstad ges av Världsnaturfonden (WWF). Uppsala var global vinnare år 2018 och vinner nu WWFs stadsutmaning för andra gången i rad.

- Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent per år, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

En internationell expertjury har utsett Uppsala till Årets klimatstad 2020 i Sverige, detta trots tuff konkurrens från finalisterna Helsingborg och Växjö. Uppsala belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Uppsalas mål är att bli fossilfri välfärdskommun 2030 för att sedan gå vidare och bli klimatpositiv senast 2050, för att bidra till global ekologisk återhämtning.

– Vi behöver ha långsiktiga mål, som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

I Uppsala har vi en neutral arena där aktörer från olika sektorer tillsammans tacklar klimatutmaningen.Genom Uppsala klimatprotokoll har 40 organisationer i Uppsala träffat en överenskommelse om att gemensamt bidra till stadens klimatmål. De följer upp arbetet med en gemensam rapportering och hittills minskar medlemmarna utsläppen med cirka 5 procent per år. Nu pågår ett intensivt arbete med att ta fram en exponentiell klimatfärdplan som påskyndar omställningen för att målen 2030 och 2050 verkligen ska kunna nås. Genom denna hoppas vi kunna minska utsläppen med 10-14 procent per år. 

- Jag blir väldigt glad och stolt över att Uppsala kommun återigen blivit utsedd till årets klimatstad. En av anledningarna till vår framgång har varit samverkan med många olika aktörer från akademi till näringsliv inom ramen för Uppsala klimatprotokoll. Men denna utmärkelse förpliktigar också oss att göra ännu mer för att uppnå våra ambitiösa klimatmål om att bli en fossilfri kommun 2030, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så utses Årets klimatstad

WWF har gjort en genomgång av Uppsalas hela klimatrapportering och jämfört den med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C och skapa en klimatsäker framtid. Detta görs för samtliga deltagare i hela världen. Till vinnare utses de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

En global vinnare kommer också att koras. Förra omgången vann Uppsala även den internationella finalen och tog hem titeln Världens klimatstad 2018.

 

Fakta: Exempel på vad Uppsala gör

  • Uppsalas mål är att bli fossilfri, förnybar välfärdskommun 2030 och klimatpositiv senast 2050.Genom Uppsala klimatprotokoll stöttar 40 aktörer kommunens mål.
  • Ett etappmål är att det i Uppsala ska finnas 100 megawatt solceller installerade till 2030. Det skulle täcka cirka 5 procent av elbehovet i kommunen. Den senaste statistiken om solel från Energimyndigheten (för 2019) visar att Uppsala kommun är den kommun i Sverige som har flest solelanläggningar och näst mest installerad effekt från solel.
  • Vattenfall (som är medlemmar i Uppsala klimatprotokoll) bygger just nu ett biobränslebaserat fjärrvärmeverk i stället för det nu avvecklade torvverket.
  • Uppsala kommun och klimatprotokollets medlemmar arbetar för att fasa ut fossil plast genom upphandling och vid bland annat avfallsförbränning.
  • Matavfall omvandlas till biogas till kollektivtrafiken och andra fordon.
  • Cykeltrafik: Genom att bland annat ha genomfört närmare 60 åtgärder har Uppsala utsetts till Årets cykelstad två år i rad (2018, 2019).


Fakta: Världsnaturfondens Stadsutmaning

Årets tretton svenska deltagande kommuner är: Falköping, Gislaved, Helsingborg, Karlskrona, Kristianstad, Markaryd, Sigtuna, Skövde, Uppsala, Upplands-Bro, Umeå, Växjö och Örebro. Helsingborg, Uppsala och Växjö utsågs till finalister i april 2020.
Tidigare vinnare: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016) och Uppsala (2018, även global vinnare).

WWFs stadsutmaning har funnits i Sverige sedan 2010 och lanserades internationellt 2012. I år är det fler än någonsin som deltar. Över 250 städer från 53 länder är med. Av dessa hundratals städer har 63 ambitiösa städer från olika delar av världen kvalificerat sig som finalister, och från dessa har nu nationella vinnare utsetts, där Uppsala är svensk vinnare och därmed blir finalist i den globala tävlingen. Den globala vinnaren presenteras senare i år.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling
Kommunstyrelsens ordförande
018-727 13 18
erik.pelling@uppsala.se

Rickard Malmström
Ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
018-727 13 15
rickard.malmstrom@uppsala.se


Björn Sigurdson,
Klimatstrateg Uppsala kommun.
018-727 12 04
bjorn.sigurdson@uppsala.se


Sabina Andrén,
Programsamordnare Hållbara städer WWF.
070-34 05 137
sabina.andren@wwf.se


Isabelle Waldenvik
Kommunikatör
076-696 31 55
isabelle.waldenvik@uppsala.se

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

 

 

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye