Porsche Carrera Cup Scandinavia

Uppstickaren Hellsten vill upp på pallen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Första ronden gick till mästaren Lukas Sundahl. Den andra till utmanaren Robin Hansson. Nu gör sig båda redo för årets tredje möte i Porsche Carrera Cup Scandinavia: Kanonloppet på Gelleråsen Arena 14-15 augusti. Racingklassikern bjuder dessutom på säsongens tredje världsmästare, en snabb danska och, inte minst, årets uppstickare så här långt, göteborgaren Edvin Hellsten.

Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson

Porsche Carrera Cup Scandinavia räknar ner för säsongens tredje deltävling. Efter Falkenberg och Fällfors väntar Gelleråsen Arena strax utanför Karlskoga. Dit åker gärna Robin Hansson. Han vann nämligen dubbelt där i fjol. 

Men den prestationen var han faktiskt inte ensam om. En annan göteborgare, 23-årige Edvin ”Hedda” Hellsten, kopierade den nämligen.  

– Vi tog två vinster i Porsche Approved Cup och var supersnabba i kvalen på lite blött underlag. Gelleråsen är en rolig bana och jag tycker att jag kan den rätt bra, säger Edvin som den här säsongen tävlar i huvudklassen i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

Stark säsongsstart

Edvin Hellsten och Nova Racing har övertygat stort hittills den här säsongen. Det finns mycket positivt att lyfta fram:

• Två fjärdeplatser i race.

• Avancemang till Q2 i båda deltävlingarna. 

• Tredje bästa varvtid i det andra racet i såväl Falkenberg som Fällfors.

• Femma totalt i mästerskapet, bara två poäng från fjärdeplatsen. 

– Men mest nöjd är jag nog med vår racefart. Racen är vår styrka, i dem kan vi vara med och slåss med toppen.

Edvin gör ingen hemlighet av att han efter den fina säsongsöppningen nu blickar mot pallen.

– Och den är inom räckhåll, det såg vi både i Falkenberg och i Fällfors. Det är absolut pallen som vi ska upp på och dit tror jag också att vi kommer att nå, säger Edvin och tillägger snabbt:

– Eller jag vet att vi kommer att lyckas med det. Om inget stör ut mig på Gelleråsen så kan första pallplatsen till och med komma redan till helgen.

Vill fram och uppåt

Edvin Hellsten och Nova Racing har definitivt den kapacitet som krävs. Hade det inte varit för Johan Kristoffersson, dubbelsegrande gästförare senast i Fällfors, så hade Edvin fått klivit upp på pallen redan då. Nu fick han nöja sig med fjärde plats bakom Kristoffersson, Robin Hansson och Pontus Fredricsson. 

Att Edvin vill fram, och upp, råder det ingen som helst tvekan om, men han har samtidigt stor respekt för nivån på motståndet i mästerskapet. 

– Lukas och Pontus har tävlat i klassen fem säsonger och Robin har kört hur mycket racerbil som helst, både i Porsche och i andra klasser. Sedan har vi Hampus Ericsson som är riktigt duktig fast han gör sin första säsong. Jag skulle säga att konkurrensen är stenhård, säger Edvin och fortsätter snabbt:

– Men vi ska ta dem, det ska vi göra. 

”Omstart” i titelkampen

Inför Kanonloppet, som är säsongens tredje deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, delas ledningen av mästerskapets hetaste titelkandidater, Lukas Sundahl och Robin Hansson. Båda han kört till sig 88 poäng hittills. Småländske Sundahl öppnade bäst med en dubbelseger i Falkenberg, men i Fällfors kontrade Hansson. Han tog båda fullpoängarna som tvåa bakom Johan Kristoffersson (som inte fick tillgodoräkna sig poäng) och tog in hela det försprång som Sundahl skaffade sig i premiären.

I Karlskoga blir det alltså ”omstart” i titelkampen, en titelkamp i vilken tabelltrean Pontus Fredricsson inte får glömmas bort. Efter tre pallplatser hittills är han bara elva poäng efter Sundahl och Hansson. 

Hansson och Fredricsson kör båda för Fragus Motorsport som inför Kanonloppet toppar teammästerskapet före Steber Racing. 

Prins Carl Philip håller undan

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, är det ännu jämnare efter säsongens inledande fyra race. Prins Carl Philip är kvar i ledning efter den succéartade premiären med seger och tredjeplats i Falkenberg. Men Magnus Öhman, etta och tvåa i Fällfors, har knappat in och inför veckoslutets besök i östra Värmland är han bara tre poäng efter.

Thomas Karlsson, som tog sin första seger i Masters Cup i Norrland för två veckor sedan, skuggar i sin tur Öhman. Avståndet mellan dem är bara fem poäng.

Prins Carl Philip, Öhman och Karlsson kör alla för Mtech Competition. 

Meriterad danska i gästbil

Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911 tas i Karlskoga över av Christina Nielsen. Den 28-åriga danskan har tävlat framgångsrikt i de stora amerikanska sportvagnsmästerskapen. Bland annat är hon dubbel IMSA Sports Car Champion, men har även flera starter i världens största långloppstävlingar.   

Nielsen blir den fjärde kvinnliga föraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia sedan starten 2004. Tidigare har Jenna Brorsson (2004, 2005), Sofie West (2008) och Mikael Åhlin-Kottulinsky (2012) deltagit i mästerskapet.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia är nytt för mig men jag vet att mästerskapet och förarna håller mycket hög klass. Det finns några riktigt skickliga förare så man kan inte bara hoppa in och tro att man ska vara snabb. Fokus ligger på att hitta rätt inställningar och göra ett bra kval. Sedan blir starten avgörande. Det är många år sedan jag tävlade med stående start, vi kör ju med rullande starter i USA. Förhoppningsvis kan jag få med mig ett bra resultat hem, säger Nielsen. 

Tredje världsmästaren för året

Först WTCC-mästaren Thed Björk och sedan dubble VM-guldvinnaren i rallycross, Johan Kristoffersson. Nu gör en tredje världsmästare entré i Porsche Carrera Cup Scandinavias ”världsmästarbil”. Efter Björk och Kristoffersson tar nämligen tvåfaldige världsmästaren i skotercross, 34-årige Emil Öhman, över ratten i gästbilen med nummer 20.

Emil Öhman är en av 2000-talets största stjärnor i skotercross. Förutom de båda VM-titlarna har han bokförts för tre VM-silver, flera medaljer i SM och många toppresultat i amerikanska ISOC-serien.

Emil Öhman har med framgång även tävlat i rallycross. 2014 gjorde han bland annat en satsning på EM där han blev femma i huvudklassen SuperCar. 

Gästförarinhoppet hos toppteamet Fragus Motorsport i PCCS blir emellertid norrlänningens första i banracing.

– Det här kommer att bli lika svårt som det blir spännande. Jag ser verkligen fram emot att få tävla, säger Emil inför starten på Gelleråsen Arena 14-15 augusti. 

I väntan på nya direktiv gällande corona-pandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare. 

Samtliga deltävlingar sänds på streamingtjänsten Viaplay. Se lördagens Race 1 live på Viaplay kl. 11.00 och Race 2 kl. 14.30.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia

Gelleråsen Arena 14-15 augusti

Fredag 14 augusti

Kl 11.05: Fri träning, 30 min

Kl 14.10: Officiellt test, 30 min

Kl 16.45; Kval, Q1, 17 min

Kl 17.07: Kval, Q2, 8 min

Lördag 15 augusti

Kl 11.15: Race 1, 20 min + 1 varv

Kl 14.50: Race 2, 30 min + 1 varv

Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 4 av 14 race.

1) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 88 poäng

2) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 88

3) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 77

4) Hampus Ericsson, Mtech Competition, 45

5) Edvin Hellsten, Nova Racing, 43

6) Magnus Öhman (M), Mtech Competition, 33

7) Hugo Andersson, Steber Racing, 33

8) Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, 32

9) Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, 31

10) Patrick Rundquist (A), Steber Racing, 22

11) Christoffer Bergström (M), Team Pampas, 15

12) Krister Andero (M), Prido Racing, 14

13) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 12

M = Masters Cup (förare +40 år)

A = Porsche Approved Cup (991 I)

Porsche Approved Cup

1) Patrick Rundquist, Steber Racing, 108 poäng

Masters Cup

1) Carl Philip Bernadotte, Mtech Competition, 73 poäng

2) Magnus Öhman, Mtech Competition, 70

3) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 65

4) Krister Andero, Prido Racing, 32

5) Christoffer Bergström, Team Pampas, 31

Teammästerskap

1) Fragus Motorsport, 161 poäng

2) Steber Racing, 133

3) Mtech Competition, 93

4) Sundahl Racing, 84

5) Nova Racing, 43

6) Team Pampas, 15

7) Prido Racing, 14

Kontakter

Bilder

Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl (t.v.) och Robin Hansson (t.h.). Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl (t.v.) och Robin Hansson (t.h.). Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Christina Nielsen och Emil Öhman. Foto: Micke Fransson
Christina Nielsen och Emil Öhman. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många leenden när pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal fick testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport15.10.2020 14:16:14 CESTPressmeddelande

Det var idel breda leenden när pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal samlades på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga i onsdags. Möjligheten att få testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport gjorde stort intryck på samtliga. – Det här var superkul, något utöver det vanliga. Jag tror inte att jag kommer kunna sluta le förrän i morgon, sa bland annat en mycket entusiastisk Mathilda Olsson.

Oavgjort i mästarmötet och brons till Hellsten när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades i Skåne10.10.2020 18:51:09 CESTPressmeddelande

Det blev oavgjort, 1-1, i mästarmötet mellan Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Ring Knutstorp i Skåne. Kristoffersson vann det första heatet och Sundahl fick revansch i det andra. Som vinnare efter finalen kändes sig även Edvin Hellsten. Göteborgaren gick nämligen segrande ur den heta fighten om tredjeplatsen i mästerskapet.

Stenhård kamp om tusendelar när uppstickare kvalade bäst i Porsche Carrera Cup-finalen9.10.2020 19:31:39 CESTPressmeddelande

Ett kval är inte över förrän det är över. Fråga Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Han vet. I fredagens kvaldrama i Carrera Cup-finalen på Ring Knutstorp blev han blåst på dubbla pole positions. På det sista varvet! I båda kvalomgångarna! I den första, Q1, tryckte sig Edvin Hellsten före med 47 tusendelar. I Q2 gjorde norrmannen Dennis Hauger det samma. Med en (!) tusendels marginal.

Mästarmöte, bronsduell och avgörande i teammästerskap och Masters Cup när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas8.10.2020 12:14:59 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl avgjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Ändå finns det hur mycket som helst att se fram emot är mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Eller vad sägs om ett mästarmöte i TV-publikens smak, en het bronsduell och avgörande i Masters Cup? Dessutom ska 150.000 kr delas ut i teammästerskapet!

Många förare i fokus i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park3.10.2020 18:12:34 CESTPressmeddelande

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Historisk Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och mästarteamet utökar sin satsning!3.10.2020 17:48:24 CESTPressmeddelande

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004. – Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum