Porsche Carrera Cup Scandinavia

Uppstickaren Hellsten vill upp på pallen i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Första ronden gick till mästaren Lukas Sundahl. Den andra till utmanaren Robin Hansson. Nu gör sig båda redo för årets tredje möte i Porsche Carrera Cup Scandinavia: Kanonloppet på Gelleråsen Arena 14-15 augusti. Racingklassikern bjuder dessutom på säsongens tredje världsmästare, en snabb danska och, inte minst, årets uppstickare så här långt, göteborgaren Edvin Hellsten.

Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson

Porsche Carrera Cup Scandinavia räknar ner för säsongens tredje deltävling. Efter Falkenberg och Fällfors väntar Gelleråsen Arena strax utanför Karlskoga. Dit åker gärna Robin Hansson. Han vann nämligen dubbelt där i fjol. 

Men den prestationen var han faktiskt inte ensam om. En annan göteborgare, 23-årige Edvin ”Hedda” Hellsten, kopierade den nämligen.  

– Vi tog två vinster i Porsche Approved Cup och var supersnabba i kvalen på lite blött underlag. Gelleråsen är en rolig bana och jag tycker att jag kan den rätt bra, säger Edvin som den här säsongen tävlar i huvudklassen i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

Stark säsongsstart

Edvin Hellsten och Nova Racing har övertygat stort hittills den här säsongen. Det finns mycket positivt att lyfta fram:

• Två fjärdeplatser i race.

• Avancemang till Q2 i båda deltävlingarna. 

• Tredje bästa varvtid i det andra racet i såväl Falkenberg som Fällfors.

• Femma totalt i mästerskapet, bara två poäng från fjärdeplatsen. 

– Men mest nöjd är jag nog med vår racefart. Racen är vår styrka, i dem kan vi vara med och slåss med toppen.

Edvin gör ingen hemlighet av att han efter den fina säsongsöppningen nu blickar mot pallen.

– Och den är inom räckhåll, det såg vi både i Falkenberg och i Fällfors. Det är absolut pallen som vi ska upp på och dit tror jag också att vi kommer att nå, säger Edvin och tillägger snabbt:

– Eller jag vet att vi kommer att lyckas med det. Om inget stör ut mig på Gelleråsen så kan första pallplatsen till och med komma redan till helgen.

Vill fram och uppåt

Edvin Hellsten och Nova Racing har definitivt den kapacitet som krävs. Hade det inte varit för Johan Kristoffersson, dubbelsegrande gästförare senast i Fällfors, så hade Edvin fått klivit upp på pallen redan då. Nu fick han nöja sig med fjärde plats bakom Kristoffersson, Robin Hansson och Pontus Fredricsson. 

Att Edvin vill fram, och upp, råder det ingen som helst tvekan om, men han har samtidigt stor respekt för nivån på motståndet i mästerskapet. 

– Lukas och Pontus har tävlat i klassen fem säsonger och Robin har kört hur mycket racerbil som helst, både i Porsche och i andra klasser. Sedan har vi Hampus Ericsson som är riktigt duktig fast han gör sin första säsong. Jag skulle säga att konkurrensen är stenhård, säger Edvin och fortsätter snabbt:

– Men vi ska ta dem, det ska vi göra. 

”Omstart” i titelkampen

Inför Kanonloppet, som är säsongens tredje deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia, delas ledningen av mästerskapets hetaste titelkandidater, Lukas Sundahl och Robin Hansson. Båda han kört till sig 88 poäng hittills. Småländske Sundahl öppnade bäst med en dubbelseger i Falkenberg, men i Fällfors kontrade Hansson. Han tog båda fullpoängarna som tvåa bakom Johan Kristoffersson (som inte fick tillgodoräkna sig poäng) och tog in hela det försprång som Sundahl skaffade sig i premiären.

I Karlskoga blir det alltså ”omstart” i titelkampen, en titelkamp i vilken tabelltrean Pontus Fredricsson inte får glömmas bort. Efter tre pallplatser hittills är han bara elva poäng efter Sundahl och Hansson. 

Hansson och Fredricsson kör båda för Fragus Motorsport som inför Kanonloppet toppar teammästerskapet före Steber Racing. 

Prins Carl Philip håller undan

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, är det ännu jämnare efter säsongens inledande fyra race. Prins Carl Philip är kvar i ledning efter den succéartade premiären med seger och tredjeplats i Falkenberg. Men Magnus Öhman, etta och tvåa i Fällfors, har knappat in och inför veckoslutets besök i östra Värmland är han bara tre poäng efter.

Thomas Karlsson, som tog sin första seger i Masters Cup i Norrland för två veckor sedan, skuggar i sin tur Öhman. Avståndet mellan dem är bara fem poäng.

Prins Carl Philip, Öhman och Karlsson kör alla för Mtech Competition. 

Meriterad danska i gästbil

Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911 tas i Karlskoga över av Christina Nielsen. Den 28-åriga danskan har tävlat framgångsrikt i de stora amerikanska sportvagnsmästerskapen. Bland annat är hon dubbel IMSA Sports Car Champion, men har även flera starter i världens största långloppstävlingar.   

Nielsen blir den fjärde kvinnliga föraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia sedan starten 2004. Tidigare har Jenna Brorsson (2004, 2005), Sofie West (2008) och Mikael Åhlin-Kottulinsky (2012) deltagit i mästerskapet.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia är nytt för mig men jag vet att mästerskapet och förarna håller mycket hög klass. Det finns några riktigt skickliga förare så man kan inte bara hoppa in och tro att man ska vara snabb. Fokus ligger på att hitta rätt inställningar och göra ett bra kval. Sedan blir starten avgörande. Det är många år sedan jag tävlade med stående start, vi kör ju med rullande starter i USA. Förhoppningsvis kan jag få med mig ett bra resultat hem, säger Nielsen. 

Tredje världsmästaren för året

Först WTCC-mästaren Thed Björk och sedan dubble VM-guldvinnaren i rallycross, Johan Kristoffersson. Nu gör en tredje världsmästare entré i Porsche Carrera Cup Scandinavias ”världsmästarbil”. Efter Björk och Kristoffersson tar nämligen tvåfaldige världsmästaren i skotercross, 34-årige Emil Öhman, över ratten i gästbilen med nummer 20.

Emil Öhman är en av 2000-talets största stjärnor i skotercross. Förutom de båda VM-titlarna har han bokförts för tre VM-silver, flera medaljer i SM och många toppresultat i amerikanska ISOC-serien.

Emil Öhman har med framgång även tävlat i rallycross. 2014 gjorde han bland annat en satsning på EM där han blev femma i huvudklassen SuperCar. 

Gästförarinhoppet hos toppteamet Fragus Motorsport i PCCS blir emellertid norrlänningens första i banracing.

– Det här kommer att bli lika svårt som det blir spännande. Jag ser verkligen fram emot att få tävla, säger Emil inför starten på Gelleråsen Arena 14-15 augusti. 

I väntan på nya direktiv gällande corona-pandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare. 

Samtliga deltävlingar sänds på streamingtjänsten Viaplay. Se lördagens Race 1 live på Viaplay kl. 11.00 och Race 2 kl. 14.30.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia

Gelleråsen Arena 14-15 augusti

Fredag 14 augusti

Kl 11.05: Fri träning, 30 min

Kl 14.10: Officiellt test, 30 min

Kl 16.45; Kval, Q1, 17 min

Kl 17.07: Kval, Q2, 8 min

Lördag 15 augusti

Kl 11.15: Race 1, 20 min + 1 varv

Kl 14.50: Race 2, 30 min + 1 varv

Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 4 av 14 race.

1) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 88 poäng

2) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 88

3) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 77

4) Hampus Ericsson, Mtech Competition, 45

5) Edvin Hellsten, Nova Racing, 43

6) Magnus Öhman (M), Mtech Competition, 33

7) Hugo Andersson, Steber Racing, 33

8) Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, 32

9) Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, 31

10) Patrick Rundquist (A), Steber Racing, 22

11) Christoffer Bergström (M), Team Pampas, 15

12) Krister Andero (M), Prido Racing, 14

13) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 12

M = Masters Cup (förare +40 år)

A = Porsche Approved Cup (991 I)

Porsche Approved Cup

1) Patrick Rundquist, Steber Racing, 108 poäng

Masters Cup

1) Carl Philip Bernadotte, Mtech Competition, 73 poäng

2) Magnus Öhman, Mtech Competition, 70

3) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 65

4) Krister Andero, Prido Racing, 32

5) Christoffer Bergström, Team Pampas, 31

Teammästerskap

1) Fragus Motorsport, 161 poäng

2) Steber Racing, 133

3) Mtech Competition, 93

4) Sundahl Racing, 84

5) Nova Racing, 43

6) Team Pampas, 15

7) Prido Racing, 14

Kontakter

Bilder

Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl (t.v.) och Robin Hansson (t.h.). Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl (t.v.) och Robin Hansson (t.h.). Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Christina Nielsen och Emil Öhman. Foto: Micke Fransson
Christina Nielsen och Emil Öhman. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Händelserikt när Sundahl drygade ut sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia19.9.2020 18:00:14 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl fortsätter att övertyga i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Anderstorp erövrade den regerande mästaren två segrar och en andraplats och förstärkte sig ledning i mästerskapet. Sundahl ser svårslagen ut, något andreplacerade Pontus Fredricsson höll med om efteråt. Han tittade i tabellen, konstaterade att han har 51 poäng upp till smålänningen och sa: – Det börjar bli mycket nu.

Jubileum för Sundahl – 20:e segern i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2020 20:27:58 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl fortsätter sitt segertåg i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den regerande mästaren vann det inledande racet på Scandinavian Raceway i Anderstorp under fredagen och kunde därmed bokföras för sin 20:e seger totalt i mästerskapet. Bakom Sundahl utspelades en härlig fight mellan Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson om andraplatsen. Tyvärr slutade den duellen med en kollision – och i domarrummet.

Sundahl svårslagen i Anderstorp – chans på tre (!) nya Porsche Carrera Cup-segrar i helgen16.9.2020 09:29:13 CESTPressmeddelande

Scandinavian Raceway är mästerskapsledande Lukas Sundahls hemmabana. Ändå är den inte smålänningens favorit i Porsche Carrera Cup-kalendern. Kanske läge för konkurrenterna att ta in poäng på Sundahl när mästerskapet gästar Anderstorp för tre race 18-19 september? Nja, några stor förhoppningar om det ska de nog inte ha. Scandinavian Raceway är nämligen den bana Sundahl lyckats bäst på de tre senaste säsongerna.

Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand vann Prins Carl Philips Racing Pokal30.8.2020 15:43:53 CESTPressmeddelande

Det blev seger för Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand när kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes i samarbete med bland annat Porsche Carrera Cup Scandinavia. På GTR Motorpark i Eskilstuna vann Olsson överlägset Rotax Max Senior medan Hildebrand bjöds betydligt tuffare motstånd i Rotax Max DD2. För samtliga pristagare väntar en heldag på Gelleråsen Arena den 14 oktober. Där kommer de få testköra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum