Riksteatern

Urpremiär 10 september: Närheten, en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro

Dela

Koreografen Tove Sahlin är tillbaka med dansverket Närheten där publiken får uppleva dans och musik på nära håll. Sahlins scenkonst bjuder ofta in publiken till att undersöka sina förhållningssätt till språk, makt, kropp och sociala konventioner. Närheten är inget undantag. Det blir ett verk där publiken tillsammans med fem dansare och en musiker samlas i rummets mitt. Dans och musik rör sig runt om, emellan och helt intill publiken.

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner

–Jag jobbar med publiken som en del av rummet i ett försök att skapa ett tillfälligt vi med alla som är på plats. Publiken behöver inte vara orolig för att dem ska dras upp på ett dansgolv eller så, men jag hoppas att de är tillräckligt nyfikna för att se och låta sig bli sedda. Det är mer en möjlighet till att se dansen på nära håll, så nära så en kan känna vinddraget. Därför tror jag alla i publiken kommer att ha en väldigt personlig upplevelse, alla ser ju detta verk utifrån sin specifika vinkel, det blir en individuell upplevelse i ett kollektiv, säger Tove Sahlin, koreograf för Närheten

En del av det musikaliska landskapet utgörs av tonsatta dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun.  Det är skönt att växla sätt att förmedla sig, det är liksom olika lager av meningsskapande i dans, musik och ord, menar Tove Sahlin.

Ett ytterligare element i den experimentella skapelseprocessen är att Sahlin tillsammans med arrangörer på respektive ort, runt om i Sverige valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler, som domkyrkan i Lund, Hindås stationshus i Härryda, Boden Business Center och Eric Ericssonhallen/Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Varje föreställning blir därför unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.

­–Under repetitionsperioden mötte vi mycket publik vilket lät oss forska fram vår spelstil. Vilka intentioner behöver vi ha med oss för att kunna leda rummet och få med oss publiken, genom hur vi agerar?  Det kan till exempel handla om en blick, hur vi ser och hur vi låter oss bli sedda. Att inte vara för ödmjuk, även om vi jobbar med vänlighet och kärleksfullhet.  Vi märkte att vi behöver vara väldigt tydliga och leda rummet, med fast hand och stadig blick, säger Tove Sahlin.

Med gemensamma krafter byggs därmed ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Publiken och ensemblen möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Tillsammans undersöker de närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss

Närheten är producerad av Riksteatern och skapad av koreografen Tove Sahlin tillsammans med ensemblen. De turnerar till tretton orter runtom i landet.

 
För turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/narheten/#section2
För föreställningsbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225925/


Urpremiär 10 september, Slite
Pressvisning 6 september, Stockholm 

Medverkande
Dansare:  
Am Ertl  
Destiny Johannah af Kleen  
Soledad Howe  
Aloun Marchal  
Tove Sahlin 

Musiker:  
Magdalena Eriksson  

Konstnärligt team
Koreografi Tove Sahlin  
Ljusdesign Jonatan Winbo  
Kostymdesign Pontus Pettersson  

Musiken i den ursprungliga uppsättningen komponerad av Josefin Runsteen.
Nu tolkad och bearbetad av Magdalena Eriksson  
Dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum