Riksteatern

Urpremiär 11 februari: Rollercoaster - Futuristisk pop-punkig jonglering i toppklass av världsstjärnan Wes Peden

Dela

Riksteatern presenterar världspremiären av Rollercoaster, en föreställning om längtan efter frihet, glädje och trygghet med en av världens främsta cirkusartister.

– Föreställningen drar paralleller mellan inslag i berg och dalbanornas värld, jongleringsvärlden och den mänskliga upplevelsen. På ett liknande sätt som Jackson Pollocks eller Kandinskys verk kan ge en annan innebörd för varje person som ser deras verk, är samtida jonglering också en tolkande konstform. Den inbjuder publiken att betrakta verket som de vill, utan att pusha alla att ha exakt samma upplevelse, säger Wes Peden

Wes Peden är utbildad på Stockholm University of the Arts och har uppträtt på flera platser i världen, från olympiska stadion i Tokyo till Broadway-teatrar i NYC och Glacier Museum på Island. Hans energiska, lekfulla och komplexa stil har vunnit många internationella priser och han har bland annat hyllats i The New York Times. Han beskriver själv Rollercoaster som färg, humor, fingerfärdighet, snabbhet, maskiner, 4-dimensionella former, lekfull fysik och en hyllning till att vara vid liv.

–  Det är alltid min förhoppning att mitt arbete ökar människors nyfikenhet på världen och ger dem energi att prova nya saker. För mig är känslan av att skapa en föreställning väldigt likt att för hand skapa en present till någon. Att ta sig tid att slå in den vackert och skriva ett omtänksamt kort. Efter så lång tid av väntan under pandemin känns det fantastiskt att kunna dela presenten med människorna den är gjord för!, säger Wes Peden.

Premiär 11 februari, Hallunda, Stockholm.
 

Medverkande
Wes Peden
 

Konstnärligt team

Regi & utförande: Wes Peden
Musik: Originalmusik av Mika Forsling
Scenografi: Uppblåsbara stukturer av Félix Chameroy
Ljusdesign: Vilhelm Montán Lindberg
Bilder: Eva Lindblad, Einar Kling-Odencrants
Outside eye: Florence Huet och Viktor Gyllenberg
Scenmästare: Tomas Björnlund

Finanserad av: Stockholms Stad och Konstnärsnämnden - Swedish Arts Grants Committee
Med stöd av: Subtopia, Burnt Out Punks och Cirkusflätan, Sweden

Producent
Riksteatern

Turnéplan

För mer information:
Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum