Urpremiär 13/1, Stockholm: Väninnan- tar tillbaka historieskrivningen om Anna Lindh, en berättelse om en stark duo i en mansdominerad värld

För regi står mångfaldigt prisbelönade Dennis Sandin som bjuder in oss till Rosenbads korridorer där hemligheterna är många, och det politiska spelet högt.
– På ett sätt är politiken och politiker ett arkaiskt stoff, likt gudar eller superhjältar som vi betraktar på avstånd och som vi klär i övermänskliga attribut. Felfria, ständigt arbetande och aldrig osäkra. Föreställningen låter oss följa med i perspektivet pressekreterare och vän till en ”halvgud” som såklart är en vanlig och alldeles för dödlig människa. Det är även ett vittnesmål om andra kvinnor i den politiska toppen, säger Dennis Sandin, regissör av Väninnan.
Väninnan bygger på Franchells hyllade roman med samma namn. En varm, intim och bitvis humoristisk skildring av det komplicerade livet i maktens absoluta centrum. Valet av titel har drag av provokation och är intressant att fundera över. Vem är väninnan? Den som talar eller den som omtalas.
–Denna förmåga att osökt göra så komplexa teman lättillgängligt har varit både en tillgång och en stor utmaning. Precis som en bok inte kan få med allt från verkligheten kan en pjäs inte få med allt från en bok. Det blir en tolkning, ett utsnitt, ett sätt att närma sig som kommer att kasta ljus på utvalda delar. Vid överföreningen till pjäs har jag försökt hålla Eva i handen och följa de stråk av glädje, ilska och sorg som jag uppfattat, säger Marie Persson Hedenius, manusförfattare av Väninnan.
Hon hoppas att det ska bli en underhållande och stimulerande kväll på teatern, där publiken njuter av utsökt skådespeleri, dynamisk regi, överraskande scenografi och spännande ljussättning.
Väninnan spänner över en lång och händelserik period som många fortfarande minns.
–Man gör research och försöker förstå vad som stått på spel. Sedan tar den sceniska logiken över och via den förhöjning som sker då man flyttar upp erfarenheterna på scen, så tar man det från början och leker att det är fiction. Vi har som ambition att göra en intressant och strålande föreställning som kan inspirera till att reflektera emotionellt, intellektuellt och politiskt, säger Dennis Sandin.
En samproduktion mellan Riksteatern och Uppsala Stadsteater
Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/vaninnan/#section2
För press- och föreställningsbilder: https://mediabank.riksteatern.se
Medverkande
Vivian Cardinal
Angela Kovács
Anita Nyman
Bahareh Razekh
Moa Silén
Konstnärligt team
Dramatisering: Marie Persson Hedenius
Regi: Dennis Sandin
Scenografi/kostym: Johanna Mårtensson
Mask och peruk: Per Åleskog
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Regiassistent och koreograf: Jeff Lindström
Kompositör: Siri Jennefelt
Dramaturg: Ninna Tersman, Alexander Charlamov
För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Skandinavisk butoh, iransk familjefest och förlusten av språk i Riksteaterns dansrepertoar för hösten 2023 och våren 202415.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Cecilia Suhaid Gustafsson presenterar sin första repertoar som Riksteaterns konstnärliga ledare för dans. Här syns samtida frågor och koreografisk bredd, bland koreografernas verk finns konstnärskap med rötter i butoh, street, aerobics och den iranska dansen baba karam.
Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.
Kulturministern inviger Riksteaterns Barn & Unga-dag i Hallunda8.3.2023 13:05:09 CET | Pressmeddelande
Fredag 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en dag för att lyfta jämlik scenkonst för barn och unga och vikten av att utveckla nyskriven dramatik för målgruppen. Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand närvarar och det blir dramatikerdebut för medieprofilerna Nanna Olasdotter och Mohamed El Abed.
En kväll för frihetskampen i Iran med Carola och Nikki Amini på Avicii Arena6.3.2023 15:11:38 CET | Pressmeddelande
Den 14 mars samlar Riksteatern internationella storstjärnor på Avicii Arena, under rubriken A call for freedom, för att uppmärksamma den rådande situationen i Iran. Kvällen som kommer att sändas i SVT programleds av Nikki Amini. Bland de medverkande finns Carola Häggkvist. Närvara kommer även Magdalena Andersson, Ebba Busch och Nooshi Dadgostar.
Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum