Riksteatern

Urpremiär 20 september i Lund: Laika- Özz Nûjen är tillbaka i en föreställning om när underverk tar form

Dela

Han är här nu. Özz Nûjen i en smart, varm och rolig föreställning. En man återvänder till jorden. Genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar han människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför.

Fotograf: Maryam Barari
Fotograf: Maryam Barari

[image]

Foto: Maryam Barari

-Publiken kan förvänta sig att jag har längtat och väntat i över 1,5 år på att möta dem och att få roa och oroa dem med en föreställning, som jag själv blir berörd av och som jag älskar att göra och få framföra, säger Özz Nûjen, skådespelare i Laika.

Pjäsens skapare är den italienske författaren och regissören Ascanio Celestini.

- Jag skulle vilja att publiken kommer ihåg att de måste välja vilken och på vems sida de ska stå på. Pier Paolo Pasolini skrev att ”de människor som, trots att de vet att de har rättigheter, inte kräver dem eller ens avsäger sig dem är bedårande, säger Ascanio Celestini, författare och regissör för Laika.

Celestini ser världen från de förfördelades perspektiv och fångar publiken med sina beskrivningar av sociala och politiska orättvisor på ett sätt man inte kan värja sig emot.

-Jag gjorde intervjuer med lagerarbetare utanför Rom. För att förstå människor måste man se både hur och var de lever sina liv. Så jag började med parkeringsplatsen av en mataffär, en bar, en bostadsrättslägenhet. Vi kan förstå lidandet hos andra bara om vi erkänner dem som huvudpersoner i deras verklighet och inte som statister i vår egen, säger Celestini, författare och regissör för Laika.

Generöst och poetiskt predikar han med både humor och allvar om samhällets brister; ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. I berättelserna får vi ta del av när underverk tar form. Kanske är det så, att det ryms ett mirakel i oss alla? -Men trots skillnaderna i Italien och Sverige verkar det ändå som om förorterna i dessa länder har mycket gemensamt. Mer än vad man tror. Du kan jagas bort med en batong, men också med en tyst marginalisering. Du kan anklaga genom att peka med fingret, men också genom att vända på huvudet, säger Celestini.

På scenen ser vi Özz Nûjen och dragspelaren Markus Räsänen. Laika kommer att spelas på ett femtiotal orter i hela landet.

Turnéplan:

https://www.riksteatern.se/forestallningar/laika/#section2

Medverkande Özz Nûjen Markus Räsänen (dragspel) Helena Bergström (inspelad röst)

Konstnärligt team Text & regi: Ascanio Celestini Översättning: Mia Törnqvist Kompositör: Gianluca Casadei, Markus Räsänen Dramaturg: Lisa Lindén, Mia Törnqvist Scenografi & ljusdesign: Ascanio Celestini Smink: Anna Olofson Regiassistent: Samuele Caldognetto

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Maryam Barari
Fotograf: Maryam Barari
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum