Riksteatern

Urpremiär 20 september i Lund: Laika- Özz Nûjen är tillbaka i en föreställning om när underverk tar form

Dela
Han är här nu. Özz Nûjen i en smart, varm och rolig föreställning. En man återvänder till jorden. Genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar han människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför.
Fotograf: Maryam Barari
Fotograf: Maryam Barari

[image]

Foto: Maryam Barari

-Publiken kan förvänta sig att jag har längtat och väntat i över 1,5 år på att möta dem och att få roa och oroa dem med en föreställning, som jag själv blir berörd av och som jag älskar att göra och få framföra, säger Özz Nûjen, skådespelare i Laika.

Pjäsens skapare är den italienske författaren och regissören Ascanio Celestini.

- Jag skulle vilja att publiken kommer ihåg att de måste välja vilken och på vems sida de ska stå på. Pier Paolo Pasolini skrev att ”de människor som, trots att de vet att de har rättigheter, inte kräver dem eller ens avsäger sig dem är bedårande, säger Ascanio Celestini, författare och regissör för Laika.

Celestini ser världen från de förfördelades perspektiv och fångar publiken med sina beskrivningar av sociala och politiska orättvisor på ett sätt man inte kan värja sig emot.

-Jag gjorde intervjuer med lagerarbetare utanför Rom. För att förstå människor måste man se både hur och var de lever sina liv. Så jag började med parkeringsplatsen av en mataffär, en bar, en bostadsrättslägenhet. Vi kan förstå lidandet hos andra bara om vi erkänner dem som huvudpersoner i deras verklighet och inte som statister i vår egen, säger Celestini, författare och regissör för Laika.

Generöst och poetiskt predikar han med både humor och allvar om samhällets brister; ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. I berättelserna får vi ta del av när underverk tar form. Kanske är det så, att det ryms ett mirakel i oss alla? -Men trots skillnaderna i Italien och Sverige verkar det ändå som om förorterna i dessa länder har mycket gemensamt. Mer än vad man tror. Du kan jagas bort med en batong, men också med en tyst marginalisering. Du kan anklaga genom att peka med fingret, men också genom att vända på huvudet, säger Celestini.

På scenen ser vi Özz Nûjen och dragspelaren Markus Räsänen. Laika kommer att spelas på ett femtiotal orter i hela landet.

Turnéplan:

https://www.riksteatern.se/forestallningar/laika/#section2

Medverkande Özz Nûjen Markus Räsänen (dragspel) Helena Bergström (inspelad röst)

Konstnärligt team Text & regi: Ascanio Celestini Översättning: Mia Törnqvist Kompositör: Gianluca Casadei, Markus Räsänen Dramaturg: Lisa Lindén, Mia Törnqvist Scenografi & ljusdesign: Ascanio Celestini Smink: Anna Olofson Regiassistent: Samuele Caldognetto

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Maryam Barari
Fotograf: Maryam Barari
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum