Riksteatern

Urpremiär 24 september: De livrädda en föreställning om syskonskap, att vara rädd för mörkret och en diktator under sängen

Dela
De livrädda är en föreställning om rädslor som kommer till en om natten. Två systrar kan inte somna för att de likt många andra barn är rädda för mörkret, för att göra bort sig och för diktatorn. Pjäsen är skapad av systrarna Marall och Talajeh Nasiri och är inspirerad av deras egen barndom och erfarenhet av flykt.
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax

- Jag vill genom att berätta om rädsla, som alla barn och vuxna kan känna igen sig i, även hitta en ingång till att berätta om att vara barn och ha erfarenheten av att behöva fly och vara rädd för diktatorer och krig. Eftersom många barn i världen och även i Sverige växer upp med den erfarenheten behöver det bli berättat. Men De livrädda handlar även om att vara syskon och ibland bli utelämnande till varandra för att hantera stora saker, säger Marall Nasiri, regissör. De livrädda kommer under hösten 2021 att turnera med Riksteatern över hela Sverige för att till våren 2022 spela på Unga Dramaten i Stockholm. - Rädsla är en känsla som vi börjar maskera och gömma redan som barn. Jag hoppas att förställningen under en kort stund kan vara en plats där den unga publiken kan få vara rädd, men också garva åt sin rädsla, i stället för att springa ifrån den. Men jag hoppas även att pjäsen kan bli en ny och mer mänsklig referens till hur barn och människor på flykt skildras i media, säger Marall Nasiri.

Hösten 2021 går den på turné med Riksteatern i hela Sverige utom Stockholms län. Våren 2022 spelar den på Unga Dramaten. Medverkande

Nina Rashid Kimiya Faghih

Konstnärligt team

Regi: Marall Nasiri Dramatiker: Talajeh Nasiri Dramaturg: Ninna Tersman Scenografi och kostym: Moa Möller Ljuddesign: Safoura Safavi Ljusdesign: Mira Svanberg Maskdesign: Anna Olofson

Producent

Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten

För fler bilder besök Riksteaterns mediabank. https://mediabank.riksteatern.se/

Bilder

Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Ladda ned bild
De livrädda Fotograf: Foto Markus Gårder Skådespelarna Kimiya Faghih och Nina Rashid
De livrädda Fotograf: Foto Markus Gårder Skådespelarna Kimiya Faghih och Nina Rashid
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum