Riksteatern

Urpremiär för Fäboland - en feministisk uppdatering

Dela

Välkommen till Fäboland där flicktanter härskar ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Urpremiär för Sara Parkmans och Samantha Ohlanders uppsättning om kvinnorna som med hjälp av musiken bossade i skogen.

Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin

Fäboland är som Thelma och Louise, fast i allmogestil. Det är en feministisk uppdatering som ger nya perspektiv på begreppet tradition och vår svenska folkmusikhistoria.

- Fäboden blev kuppad av ett nationalromantiskt projekt under början av nittonhundratalet och används ofta som en svensk ursymbol; trinda fäbodkullor med blonda flätor. Att röra runt i berättelsen om fäboden är ett bra sätt att störa berättelsen om Sverige och svenskheten, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders, musiker.

Fäboland är en musikalisk berättelse om det utopiska matriakatet som rådde i fäbodarna.

- Fäboden är ett stycke kvinnohistoria! Det är dags att vi uppvärderar typiskt kvinnokodade egenskaper, platser och historiska rum. Det är också på tiden att vi ser det inte alltid så härliga nationalistiska arvet som vår historia vilar på och tolkar om det. På så sätt kanske vi kan öppna upp och skriva om berättelsen om Sverige så att fler får plats, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har dessutom blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3. Sara Parkman släppte i våras singlarna E4N, Itke Itke och Fält. Lisa Färnström, regissör, är bland annat känd för att 2015 genomfört världens största klimatperfomance i Riksteaterns regi, Run for yor life.

Medverkande

Sara Parkman Samantha Ohlanders Hampus Norén

Manus Sara Parkman

Regi Lisa Färnström

Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén

Kostym och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch

Scenografi/ljus/bild Johan Rödström

Urpremiär 27 september Järvsö

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/faboland

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/faboland

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum