Riksteatern

Urpremiär för Hem – Samtida drama om döva människor på flykt

Dela

Nu sätter Riksteaterns Tyst Teater upp föreställning Hem efter idé av Josette Bushell-Mingo. Inspirerad av verkliga berättelser från döva människor på flykt. Där ingen kan förklara vad som händer, eller där du inte kan göra dig förstådd. Gripande historier som aldrig berättats tidigare. För regi står Mindy Drapsa.

Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg

- Det här är historier som behöver berättas. Under flyktingkrisen 2015 skrev många medier om flyktingarnas utsatta situation. Men inget om alla döva flyktingar som redan innan var i en extra utsatt situation på grund av språkdeprivation och trakasserier i sina hemländer, säger Mindy Drapsa, regissör och verksamhetsledare för Tyst Teater.

Inför Hem intervjuades döva människor som flytt om deras erfarenheter. Detta har blivit inspiration för uppsättningen. Hem är en föreställning om rädslan och utsattheten när ingen kan förklara vad som händer. Men även mötet med Sverige och svårigheterna att göra sig förstådd i ett nytt land.

I föreställningen får publiken möta berättelser från personer som lämnat sitt hemland på grund av krig och konflikter, men även språklig deprivation och fördomar som gjort dem handlingsförlamade. Som under flera år berövats rätten till ett eget språk och kultur.

På scen ser vi Amina Ouahid som senast spelade med i Tyst Teaters uppsättning Superhjältar samt Vivian Cardinal och Ace Mahbaz som båda göra sin första uppsättning för Tyst Teater.

Spelas på svenskt och visuellt teckenspråk samt svenska.

Urpremiär den 10 mars i Högdalen

Medverkande Ace Mahbaz Amina Ouahid Vivian Cardinal

Konstnärligt team Efter en idé av Josette Bushell-Mingo Regi Mindy Drapsa Manus & Bearbetning Maja Lidbrink & Tyst Teater Scenografi Debbie Z. Rennie Kostymdesign Christina Yalcin Ljusdesign Charlie Åström Ljuddesign Niklas Swanberg Maskdesign Catherine Dichy

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/hem

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/hem

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum