Riksteatern

Urpremiär för modig och överraskande nycirkus

Dela
Med skicklighet, styrka och subtil humor har det finländska nycirkuskompaniet Circo Aereo fascinerat publik världen över. Kompaniet och Finlandsinstitutet presenterar nu i samarbete med Riksteatern den helt nya föreställningen KINEMA. Urpremiären på Södra Teatern i Stockholm den 2 oktober.
Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio

Våghalsig akrobatik, mekaniska repsekvenser i luften och jonglering i interaktion med liveprojektioner. Nu är det urpremiär för nycirkusföreställningen KINEMA. På scen står fem artister från Finland, Sverige, Norge och Ukraina i denna föreställning skapad av Circo Aereos konstnärliga ledare Maksim Komaro.

- Artisterna i KINEMA visar hur man med väldigt få element kan skapa alla möjliga typer av bilder, sinnesstämningar, möten och berättelser. Delar av föreställningen ger en känsla av gammaldags cirkus, medan andra är mer samtida i sättet de fokuserar på att förstora några av de minsta delarna av kroppen eller rörelserna inom cirkuskonsten, säger Maksim Komaro, konstnärlig ledare Circo Aereo.

KINEMA undersöker teman som manuellt och mekaniskt arbete, fysisk kommunikation och fysiska förhållanden mellan människa och föremål. Med sin öppna och barriärbrytande inställning till olika former av scenkonst har kompaniet tidigare hänfört publik världen över.

- KINEMA är en upplyftande och inspirerande föreställning som förhoppningsvis guidar publiken till att se möjligheter för lek och kreativitet i deras egna liv, fortsätter Maksim Komaro.

Finland tillhör de länder i världen med en stark cirkustradition och Circo Aereo anses vara en av landets främsta kulturexporter. KINEMA är producerad av Circo Aereo och Finlandsinstitutet i samarbete med Riksteatern. Föreställningen är en av de satsningar som Finlandsinstitutet gör inom ramen för Finland 100.

Urpremiär den 2 oktober på Södra Teatern i Stockholm

Medverkande Lisa Angberg, Onni Toivonen, Vellu Saarela, Karina Saarela och Karoline Aamås

Idé och regi Maksim Komaro Scenografi Katrine Høyberg Ljuddesign Tuomas Norvio Videodesign Kalle Nio

För mer information: www.riksteatern.se/kinema

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kinema

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio
Ladda ned bild
Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum