Riksteatern

Urpremiär för Nakna som foster och gudar

Dela
Många har en föreställning om att Karin Boye var en ensam och tragisk människa. I Nakna som foster och gudar i regi av Helena Sandström Cruz och manus av Isabel Cruz Liljegren får publiken möta helt andra sidor av poeten.
Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern

Karin Boye åkte till Berlin för att psykoanalysera bort sin sexuella läggning. Men där på en nattklubb träffade hon istället Margot Hanel som hon levde med i sju år. Sedan försvann en av dem. Vid radion satt Margot och hörde hur de efterlyste poeten Karin Boye.

När Helena Sandström Cruz läste om Karin Boyes änka Margot Hanel blev hon nyfiken. Vem var hon - denna unga, osynliggjorda kvinna, som hade ett minst lika tragiskt livsöde som Boye själv? När Karin Boye dog brändes i princip alla brev som vittnade om deras relation, detta för att bevara poetens rykte. I Nakna som foster och gudar fyller man i luckorna som biografierna utelämnat och levandegör det som inte fick finnas men ändå fanns.

I Berlin jagade nazisterna iväg eller dödade alla homosexuella. Men på Skeppargatan i Stockholm levde Karin med Margot. I Sverige dödade man inte homosexuella. Här fick man bara fängelse om man levde ihop med någon av samma kön.

- Idag ser vi åter hur fascistiska krafter växer sig starka i Europa, och hur nya flyktingströmmar möts av krav på stängda gränser. Hbtq-personers nyvunna rättigheter är återigen hotade. Kanske hade Karin och Margots liv kunnat sluta annorlunda i en annan tid. Men vi kan inte ta förgivet att historien inte ska upprepa sig, säger Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz.

Urpremiär 28 september Folkteatern i Göteborg Turnépremiär 11 oktober i Falkenberg Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Göteborg

Medverkande

Lena B Nilsson Lovisa Onnermark Sara Turpin Maria Zakrisson Mortensson

Konstnärligt team

Av Isabel Cruz Liljegren Regi Helena Sandström Cruz Scenografi Mats Sahlström Kostym Elin Hallberg Ljusdesign Jörgen Haimanas Ljuddesign och komposition Cicely Irvine Videodesign Johannes Ferm Winkler Maskdesign Anna Olofson

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/nakna-som-foster-och-gudar

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nakna-som-foster-och-gudar

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Ladda ned bild
Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegren Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegren Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Ladda ned bild
Isabel Cruz Liljegren Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Isabel Cruz Liljegren Fotograf: Filip Häggblom/Riksteatern
Ladda ned bild
Nakna som foster och gudar Fotograf: Jonatan Fernström affischbild: Valentin Experience
Nakna som foster och gudar Fotograf: Jonatan Fernström affischbild: Valentin Experience
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum