Riksteatern

Urpremiär för Skimrande vattnet- om två outsiders och döden

Dela
I Johanna Emanuelssons Skimrande vattnet är det flickorna som får berätta om livets svåra frågor. Föreställningen handlar om två unga tjejers kamp med livet, om oförlöst sorg och om att världen är mer magisk än vi tror.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

Klassens outsiders, Ally och Manisha, är falskt anklagade för att ha tagit kål på lärarens älskade marsvin. De rymmer och tar sig genom skogen till ett magiskt fantasiland. Båda har förlorat sina pappor och bär på stor sorg. De saknar vänner, vill inte ha några, och har lite udda intressen. Vid det mystiska skimrande vattnet finner de till slut sig själva - och varandra. Och den sorg de har burit på börjar ge med sig.

- Jag upplever att vi är så otroligt otränade och rädda för sorg. När jag var ung dog min mormor och jag hade så många frågor. Var är mormor nu? Vad händer efter döden? Varför känner jag som jag gör? Men jag bara stod där i mitten och upplevde hur min familj undvek att prata med oss unga och istället pratade om arv, dödsbon och smörgåstårta till begravningen. Jag tycker att det är viktigt att låta barn få uppleva historier om sorg och här har teatern unika möjligheter, säger Carl Johan Karlson, regissör.

I Skimrande vattnet låter Carl Johan Karlson flickorna ta plats på scenen och berätta om de stora och svåra frågorna i livet. De två flickorna är både gränsöverskridande och normbrytande.

- Jag tycker att det är angeläget att presentera karaktärer på våra scener som är fantasifulla, egendomliga och egna, och det kan man verkligen säga att karaktärerna i Skimrande vattnet är. Ally och Manisha är högljudda, ohygieniska, arga, ledsna, aggressiva och tysta. Men de har ändå mycket kraft och agens, säger Carl Johan Karlson.

Pjäsen är skriven av Johanna Emanuelsson, som 2009 vann Riksteaterns manustävling Ny text med pjäsen Älvsborgsbronå och hon är den yngsta dramatiker som har tilldelats teaterförlaget Colombines debutantpris (2011). Hennes pjäser har spelats på teatrar som Dramaten, Stockholms stadsteater och Göteborgs stadsteater.

För regin står Riksteaterns husregissör Carl Johan Karlson som tidigare bland annat har regisserat Våra föräldrars sexuella neuroser på Det norske teatret i Oslo. För Riksteatern regisserar han även den kommande Good People. Det här är tredje gången som Carl Johan Karlson regisserar en pjäs av Johanna Emanuelsson.

Medverkande

Ally m.fl. Lisa Hu Yu Manisha m.fl. Dasha Nikiforova Sigyn m.fl. Marika Holmström

Av Johanna Emanuelsson Regi Carl Johan Karlson Scenografi och kostymSofia Romberg Maskdesign, masker och dockor Helena Andersson Ljuddesign Christoffer Karlsson Ljusdesign Anders Herbertzon

Urpremiär 4 oktober i Norrtälje

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/skimrande-vattnet/

Pressbilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/skimrande-vattnet

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum