Riksteatern

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor

Dela
Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur

Sova vaken är en storslagen operaföreställning i litet format, till orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. Musiken är skapad av kompositören Daniel Nelson, librettot är skrivet av dramatikern Irena Kraus och för regin står Gustav Englund.

Här får publiken möta Gun och hennes katt Majs, som blir en viktig vän när Guns föräldrar bara bråkar. En musikalisk upplevelse med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det.

– För mig är Sova Vaken en uppväxtskildring berättad som ett skilsmässodrama ur ett barns perspektiv. Det är en historia om att upptäcka att allt som har en början också har ett slut och att, trots den insikten, våga tro på vänskapen och kärleken, säger Gustav Englund, regissör.

Sova vaken har urpremiär i Akalla By den 6 augusti och spelas sedan i parklekar runt om i Stockholm under hela augusti innan den ger sig ut på Sverigeturné i höst, med start i Vilhelmina. Föreställningen är skapad av Unga på Operan i samarbete med Riksteatern barn och unga och Parkteatern i Stockholm.

En operaföreställning för barn från 6 år.

Medverkande
Jessica Elevant                                                           
Ulrika Skarby

Konstnärligt team
Musik Daniel Nelson
Text Irena Kraus
Regi Gustav Englund
Scenografi och kostym Johanna Mårtensson       
Dirigent David Björkman

Musiken är inspelad med Kungliga Hovkapeller och Kungliga Operans kör. 

Kontakter

Bilder

Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye