Riksteatern

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor

Dela

Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.

Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur

Sova vaken är en storslagen operaföreställning i litet format, till orkestermusik som låter som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. Musiken är skapad av kompositören Daniel Nelson, librettot är skrivet av dramatikern Irena Kraus och för regin står Gustav Englund.

Här får publiken möta Gun och hennes katt Majs, som blir en viktig vän när Guns föräldrar bara bråkar. En musikalisk upplevelse med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det.

– För mig är Sova Vaken en uppväxtskildring berättad som ett skilsmässodrama ur ett barns perspektiv. Det är en historia om att upptäcka att allt som har en början också har ett slut och att, trots den insikten, våga tro på vänskapen och kärleken, säger Gustav Englund, regissör.

Sova vaken har urpremiär i Akalla By den 6 augusti och spelas sedan i parklekar runt om i Stockholm under hela augusti innan den ger sig ut på Sverigeturné i höst, med start i Vilhelmina. Föreställningen är skapad av Unga på Operan i samarbete med Riksteatern barn och unga och Parkteatern i Stockholm.

En operaföreställning för barn från 6 år.

Medverkande
Jessica Elevant                                                           
Ulrika Skarby

Konstnärligt team
Musik Daniel Nelson
Text Irena Kraus
Regi Gustav Englund
Scenografi och kostym Johanna Mårtensson       
Dirigent David Björkman

Musiken är inspelad med Kungliga Hovkapeller och Kungliga Operans kör. 

Kontakter

Bilder

Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Illustration: Kungliga Operan - Annelie Carlström/Söderberg Agentur
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urpremiär 11 mars: Sveriges hiphopdansstjärna Niki ”Awandee” Tsappos presenterar sitt första renodlade scenverk Head Peace, tillsammans med Riksteatern1.3.2022 10:06:00 CET | Pressmeddelande

I en drömsk och intim tillvaro där lugnet simmar, grooves gungar och rytmer rullar får vi utrymme att landa och vila våra tankar för en stund. Gränsen mellan den inre och yttre världen blir alltmer suddig, rörelsen är språket och dansen är fri. Med grunden i hiphop leder Niki ”Awandee” Tsappos in oss i ett afrofuturistiskt universum.

Samhällsförändringar, älvdans och digitala tekniker i årets produktionsresidens14.2.2022 13:58:00 CET | Pressmeddelande

Efter årets open call i januari står det nu klart att följande koreografer och danskreatörer kommer att ha produktionsresidens på Riksteatern i Hallunda under 2022: Israel Aloni, Anna Näsström, Liv Aira, Kristina Hanses, Maude Karlsson och Mona Namér. Riksteaterns produktionsresidens är riktat till det fria dansfältet för att möta behovet att få repetera planerade produktioner i full skala. I år har antalet residens utökats till hela sex stycken, tre på våren och tre på hösten. Under de sex olika treveckorsperioderna bistår Riksteatern med teknik, blackbox och produktionsmedel för ersättningar till residensteamet på plats. – Årets residenstagare har visat upp en imponerande bredd vad gäller uttryck och tematik. Här finns allt från det intima rummet på museum och till en stor produktion som ska uppföras på en naturscen vid Piteälven. Det var många genomarbetade ansökningar, och efter en lång urvalsprocess är jag så glad över att få presentera årets produktionsresidens och välkomna dem t

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum