Riksteatern

Urpremiär: Koreografen och dansaren Fredrik Quiñones öppnar upp för en drömvärld i sitt första stora ensembleverk Dark Water

Dela
I höst turnerar det nya dansverket Dark Water över hela Sverige tillsammans med Riksteatern. Bakom verket står koreografen Fredrik Quiñones som har skapat ett suggestivt drama med dansen som kampens poesi.
Fotograf: José Figueroa
Fotograf: José Figueroa

- Dark Water har haft en process där vi arbetat utifrån känslor och situationer. Med ett rörelsespråk vi format utifrån min och dansarnas bredd. Verket har bland annat tagits fram via samtal, improvisationsmöten, inspirationsvideos och besök till dance-jams. Vi har jobbat utifrån ett unisex-tänk, där danskonstnärerna har fått gå in i rummet med en könlös inställning. Det vill säga hur dansarna förhåller sig till varandra, rummet och dansen, säger Fredrik Quiñones. Musiken har varit central i skapandet av Dark Water vilket märks genom ett nära samarbete med den hyllade musikproducenten Christoffer Berg, som bland annat jobbat med Depeche Mode och Robyn och skapat musik till Sveriges Oscarsbidrag Gräns. Genom verket välkomnas åskådaren till en drömvärld som kan vara fiktion eller verklig. - Musiken har spelat stor roll då den för mig håller den röda tråden i föreställningen. Den sätter en atmosfär där danskonstnärerna får plats att gestalta de olika kapitlen i verket. Jag har med Christoffer velat skapa ett suggestivt soundtrack som representerar den konstnärliga idéen för Dark Water. Min förhoppning är att publiken får njuta en stund. Bli inspirerade och kunna associera till föreställningen utifrån sina egna livserfarenheter, säger Fredrik Quiñones.

Dark Water har urpremiär den 7 oktober i Luleå. Medverkande

Brittanie Brown Daniel Staaf Yonas Pérou

Konstnärligt team

Koreografi: Fredrik Quiñones Koreografiassistent: Patricia Vázquez Iruretagoyena Musik: Christoffer Berg Scenografi: Daniel Åkerström-Steen Kostymdesign: EllenX Elias Ljusdesign: Angela X Maskdesign: Linda Sandberg

Producent Riksteatern Turnéplan HÄR (https://www.riksteatern.se/forestallningar/dark-water) För fler bilder besök Riksteaterns mediabank. (https://mediabank.riksteatern.se/)

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: José Figueroa
Fotograf: José Figueroa
Ladda ned bild
Dark Water Fotograf: Elisabeth Toll

Dark Water
Dark Water Fotograf: Elisabeth Toll Dark Water
Ladda ned bild
Dark Water           Fotograf: José Figueroa

Dansare: Brittanie Brow
Dark Water Fotograf: José Figueroa Dansare: Brittanie Brow
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum