Riksteatern

Urpremiär Pappa, make och krigsförbrytare

Dela

Hur kan en man som har allt, familj, vänner och jobb bli en brutal krigsförbrytare? Efter succén Var är mitt hem? är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer han gjort själv med en man dömd för krigsförbrytelser. På scen Danjin Malinovic och musikern Fikret Çeşmeli. Regi Michael Cocke.

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Danjin Malinovic flydde själv som barn från forna Jugoslavien och har själv upplevt hur människor som i fredstid var vänner och grannar under krig begick fruktansvärda brott mot varandra. Danjins erfarenheter och reflektioner kring detta ledde fram till föreställningen Pappa, make och krigsförbrytare. Danjin ville veta hur en människa kan begå handlingar som för de flesta är otänkbara och kontaktade en av dem som satt fängslad för brott som våldtäkt och mord.

- Jag vill berätta att det inte existerar monster utan enbart människor som under speciella omständigheter kan göra monstruösa saker. Arbetet med den här föreställningen har gett mig insikten att den person jag träffade och intervjuade på många sätt var som en av alla oss andra. Han trodde inte att han var kapabel att begå dessa handlingar, men det gjorde han. Under dessa omständigheter, berättar Danjin Malinovic, dramatiker och skådepelare.

Michael Cocke, regissör berättar att i Pappa, make och krigsförbrytare får publiken följa Danjin Malinovic när han försöker förstå hur människor som tidigare var bästa grannar under krigstid kan utföra obeskrivliga grymheter mot varandra.

- Jag hoppas att man efter att ha sett den här föreställningen inte romantiserar sig själv och ser sig som en alltigenom god människa oavsett vilken situation man hamnar i. Och vad vi kan göra idag för att det som hände i forna Jugoslavien inte ska hända igen, här. Jag hoppas vi är kloka nog att inte ta vår trygga demokrati för given, säger Michael Cocke, regissör.

Urpremiär 21 januari i Lund

Medverkande

Danjin Malinovic Fikret Çeşmeli

Konstnärligt team

Av Danjin Malinovic Regi Michael Cocke Scenografi och kostym Katrin Brännström Musik Fikret Çeşmeli Ljusdesign Patrik Nystrand Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/pappamakekrigsforbrytare

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/pappa-make-och-krigsforbrytare

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum