Riksteatern

Urpremiär Pappa, make och krigsförbrytare

Dela
Hur kan en man som har allt, familj, vänner och jobb bli en brutal krigsförbrytare? Efter succén Var är mitt hem? är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer han gjort själv med en man dömd för krigsförbrytelser. På scen Danjin Malinovic och musikern Fikret Çeşmeli. Regi Michael Cocke.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Danjin Malinovic flydde själv som barn från forna Jugoslavien och har själv upplevt hur människor som i fredstid var vänner och grannar under krig begick fruktansvärda brott mot varandra. Danjins erfarenheter och reflektioner kring detta ledde fram till föreställningen Pappa, make och krigsförbrytare. Danjin ville veta hur en människa kan begå handlingar som för de flesta är otänkbara och kontaktade en av dem som satt fängslad för brott som våldtäkt och mord.

- Jag vill berätta att det inte existerar monster utan enbart människor som under speciella omständigheter kan göra monstruösa saker. Arbetet med den här föreställningen har gett mig insikten att den person jag träffade och intervjuade på många sätt var som en av alla oss andra. Han trodde inte att han var kapabel att begå dessa handlingar, men det gjorde han. Under dessa omständigheter, berättar Danjin Malinovic, dramatiker och skådepelare.

Michael Cocke, regissör berättar att i Pappa, make och krigsförbrytare får publiken följa Danjin Malinovic när han försöker förstå hur människor som tidigare var bästa grannar under krigstid kan utföra obeskrivliga grymheter mot varandra.

- Jag hoppas att man efter att ha sett den här föreställningen inte romantiserar sig själv och ser sig som en alltigenom god människa oavsett vilken situation man hamnar i. Och vad vi kan göra idag för att det som hände i forna Jugoslavien inte ska hända igen, här. Jag hoppas vi är kloka nog att inte ta vår trygga demokrati för given, säger Michael Cocke, regissör.

Urpremiär 21 januari i Lund

Medverkande

Danjin Malinovic Fikret Çeşmeli

Konstnärligt team

Av Danjin Malinovic Regi Michael Cocke Scenografi och kostym Katrin Brännström Musik Fikret Çeşmeli Ljusdesign Patrik Nystrand Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/pappamakekrigsforbrytare

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/pappa-make-och-krigsforbrytare

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum