Lernia

Utbildning i Kalmar ska bidra till en hållbar livsmedelsbransch i regionen

Dela

Digitalisering och automatisering blir allt viktigare beståndsdelar i samhällets utveckling – inte minst i livsmedelsbranschen där allt fler mejerier och lantbruk digitaliseras. I dagsläget är det brist på systemtekniker med rätt kompetens och därför erbjuder det statliga utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia nu utbildningen Systemutvecklare inriktning automation för smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion, en tvåårig yrkesutbildning med bas i Kalmar.

Sverige har sedan 2017 haft en livsmedelsstrategi där det övergripande målet har omfattat att livsmedelproduktionen ska öka parallellt med att miljömålen nås. I den senaste handlingsplanen från 2019 understryks vikten av att stärka innovationskraften, öka livsmedelsexporten samt arbeta för en ökad hållbarhet. I syfte att möta nya kompetensbehov som detta medför erbjuder Lernia nu YH-utbildningen Systemutvecklare inriktning automation för smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion, tillsammans med IUC Kalmar län, LRF Sydost, Arla Foods och Region Kalmar.

 - Smarta prylar är något vi fått lära oss att leva med. Detta kommer inte bara påverka arbetslivet, utan samhället i stort. Just därför är det av intresse att öka kompetensen mot ett mer uppkopplat och modernt mejeri, menar Rasmus Börjesson, Dairy Training Professional på ArlaFoods.

Utbildningen ska bidra till en ökad kunskap inom modern teknik, kompetens i livsmedelssäkerhet och hållbarhet. Målsättningen är att ge studenterna specialistkunskaper inom dessa områden samt sammanföra den fysiska utrustningen med den digitala, kunskaper som har en konkret koppling till yrkeslivet.

 - I våra företagsintervjuer i projektet ”Livsmedelsutveckling Sydost” så visade det sig att man hade en mycket stor brist på anställda som kan industriell IT, det vill säga personal som kan bli produktionsledare, linjeledare samt utveckla livsmedelsföretagen på mellanchefsnivå, menar Thomas Isaksson, VD på Industriellt utvecklingscenter i Kalmar Län (IUC Kalmar).

Utbildningen omfattar två års heltidsstudier och startar den 23 augusti i Kalmar.

 - Vi är glada att kunna erbjuda den här utbildningen som på ett större plan bidrar till hållbarhetsmålen, och på mer lokal nivå skapar kompetens som verkligen behövs i regionen och som leder till jobb, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef för Yrkeshögskolan på Lernia.

En annan samhällsbärande yrkesutbildning vars bransch är i stort behov av kompetens med start i Kalmar i höst är Ventilationsingenjör.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Nu ska Söderhamns arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning15.4.2021 13:30:49 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Söderhamn med ”Stöd och matchning” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Yrkeshögskoleutbildning ska skapa framtidens svetsspecialister13.4.2021 07:05:00 CEST | Pressmeddelande

Ny analys från Arbetsförmedlingens visar att det råder stor brist på personer som behärskar klassiska industriyrken. Men genom fortbildning tror utbildningsaktören Lernia att intresset för dessa samhällsbärande yrkena kan öka. För att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i såväl tillverkningsbranschen som offentlig sektor erbjuder Lernia nu utbildningen Internationell svetsspecialist för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom svetsteknologi. Det är en ettårig distansutbildning med tio träffar i Trollhättan.

Utbildning i Borlänge ska bidra till att nå de nya vindkraftsmålen9.4.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu öppnar anmälan till yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Borlänge. Det sker samtidigt som regeringens beslut om att bygga ut de havsbaserade vindkraftverken. Det är utbildningsaktören Lernia som erbjuder utbildningen som är en viktig pusselbit för att rätt kompetens ska finnas på plats när de nya vindkraftverken installeras. Internationella energirådet (IEA) menar att vindkraft kommer vara avgörande för den gröna energiomställningen i världen, en anledning till att utbildningen har ett internationellt fokus.

Yrkeshögskoleutbildning skapar framtidens molnexperter8.4.2021 08:51:12 CEST | Pressmeddelande

De senaste åren har vi sett en större efterfrågan på molntjänster, vilket i sin tur skapar behov av arbetskraft och det mesta tyder på att efterfrågan på molntjänster kommer att fortsätta öka framöver. Lernias utbildning Cloud and IT-Infrastructure Engineer är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med bas i Stockholm som ska göra studenterna redo för att bidra till de tekniska och affärsmässiga utmaningarna i näringsliv och samhälle som följer med den ökade användningen av molntjänster.

Utbildning i Söderhamn ska bidra till att nå de nya vindkraftsmålen30.3.2021 09:49:48 CEST | Pressmeddelande

Nu öppnar anmälan till yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Söderhamn. Det sker samtidigt som regeringens beslut om att bygga ut de havsbaserade vindkraftverken. Det är utbildningsaktören Lernia som erbjuder utbildningen som är en viktig pusselbit för att rätt kompetens ska finnas på plats när de nya vindkraftverken installeras. Internationella energirådet (IEA) menar att vindkraft kommer vara avgörande för den gröna energiomställningen i världen, en anledning till att utbildningen har ett internationellt fokus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum