Umeå kommun

Utbildning om prostitution och människohandel för hotell- och taxinäringen

Dela
Under våren har Umeå kommun, med samarbetspartners, arrangerat en utbildning om prostitution och människohandel för personal inom hotell- och taxibranschen i Umeå. Syftet är att ge personalen verktyg att upptäcka och motverka prostitution.

Tillsammans med Polismyndigheten, Länsstyrelsen Västerbotten och Visit Umeå, har Umeå kommun under våren arrangerat en utbildning om prostitution och människohandel för personal inom hotell- och taxinäringen i Umeå. Under två tillfällen har 13 hotell- och taxiföretag fått kunskap om sexualbrottslagen, en genomgång av den lokala lägesbilden samt konkreta verktyg för att upptäcka och motverka prostitution och människohandel.

Utbildningen är en del av Umeå kommuns och Polismyndighetens medborgarlöfte om att vidta åtgärder mot prostitution samt motverka människohandel med sexuella ändamål i kommunen.

– Både hotell- och taxibranschen är viktiga aktörer när det gäller kampen mot prostitution och människohandel, till exempel har tidigare kartläggningar visat att vart fjärde sexköp i Sverige sker på hotell. I Umeå har många hotell och taxiföretag visat intresse för utbildningen och de tar tydligt avstånd från prostitution och människohandel, säger Seth Åberg, processledare på UmeBrå, Umeå kommun, som arrangerat utbildningen.

Rutiner och checklistor hjälper företagen agera

Under utbildningen hölls föreläsningar av Tomas Nyberg, polisinspektör inriktad på prostitution, Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel på Länsstyrelsen Västerbotten samt Malin Roux Johansson, verksamhetschef på den ideella anti-traffickingorganisationen RealStars.

Tillsammans med RealStars har företagen fått diskutera varningssignaler på att prostitution och människohandel förekommer, hur de kan agera vid misstanke samt börja ta fram rutiner och checklistor för sina verksamheter.

– Det är ett viktigt problem att ta tag i och vi vill inte på något sätt medverka till att den här typen av handel förekommer. Tvärtom vill vi göra allt vi kan för att förhindra det här, både för vår egen skull men framför allt för de människor som är utsatta. Det skulle vara jättebra om alla hotell samt berörda myndigheter i Umeå kunde gå samman och gemensamt visa att vi jobbar aktivt mot detta, säger Svante Klinga, vd och ägare på Hotell Gamla fängelset, som deltog på utbildningen.

Mer information:

Seth Åberg
processledare
UmeBrå
Umeå kommun
070-253 58 15
seth.aberg@umea.se

Tomas Nyberg
polisinspektör inriktad mot prostitution
Polismyndigheten
070-689 05 42

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye