Riksteatern

Utlämnande självporträtt med Leif Andrée

Dela

Turnépremiär för uppsättningen Leif – berättelsen om och med Leif Andrée. En historia om klass, punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek. Ett personligt möte om livets med- och motgångar med en av våra mest folkkära skådespelare.

Fotograf: Petra Hellberg
Fotograf: Petra Hellberg

Leif Andrées monologföreställning Leif hyllades av både kritiker och publik när den spelade på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nu får publik runt om i landet möjlighet att ta del av Leif Andrées utlämnande och modiga berättelse om sin egen uppväxt.

- Pjäsen har varit en otrolig resa, från första stund. Den handlar ju om mig, om mitt liv. Jag har levt ett turbulent liv, på gott och ont, säger Leif Andrée.

Leif är en historia om livet, en klassresa genom ett sönderfallande folkhems-Sverige om och med en som hela tiden reser sig igen.

Förutom Leifs berättande, innehåller föreställningen mycket musik. Med på scen har Leif Andrée musikern Susanna Risberg, en av Sveriges mest hyllade gitarrister.

- Musik har betytt så mycket för mig. Som för alla människor har musiken varit både kärlek och överlevnad. Den har varit som en psykolog för mig många gånger. Istället för att gå till en dyr psykolog så har jag lyssnat på musik istället, fortsätter Leif Andrée.

Leif är ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Turnépremiär i Umeå den 16 oktober

Medverkande Leif Andrée Susanna Risberg

Manus Lucas Svensson och Leif Andrée Regi Ole Anders Tandberg Scenografi & kostym Maria Geber Ljus Jonatan Winbo Ljud Magnus Ericsson Mask Ulrika Ritter

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/leif/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/leif

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Petra Hellberg
Fotograf: Petra Hellberg
Ladda ned bild
Fotograf: Petra Hellberg

Leif
Fotograf: Petra Hellberg Leif
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum