Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Utländska uppköp leder till ökad produktivitet och expansion

Dela

De utlandsägda företagens förvärv av svenska företag fortsätter att öka men förvärven har ändrat karaktär. Det visar en färsk studie från Tillväxtanalys.

– Från att tidigare haft fokus på stora multinationella svenska företag riktar nu de utlandsägda företagen ljuset på mindre företag verksamma inom framför allt tjänstesektorn.

Det säger Pär Hansson, analytiker på Tillväxtanalys, som tillsammans med kollegor har studerat uppköpseffekterna på de förvärvade företagens produktivitet, investeringar i humankapital, expansionsmöjligheter och internationalisering.

– Det vi kan se är att produktiviteten i de utlandsförvärvade företagen växer snabbare än i snarlika svenska företag som inte blir uppköpta. Förklaringar till detta kan vara kunskaps- och teknologiöverföringar från moderföretaget utomlands och investeringar i humankapital. Vi finner nämligen att andelen kvalificerad arbetskraft ökar efter förvärv.

Pär Hansson framhåller också att det sker en expansion i de uppköpta företagen. Sysselsättningen ökar och exportens andel av produktionen stiger efter förvärven. Det senare talar enligt Pär för att det i synnerhet är på utlandsmarknaden som de uppköpta företagen växer.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sonja Daltung har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum