Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Utställning: Nationella minoriteter i Stockholm

Dela

Utifrån människors berättelser, personliga föremål, ljudberättelser och nytagna fotografier av Johan Stigholt möter du stockholmare i deras vardag. 29 januari–22 augusti 2022 Stadsmuseet i Stockholm. Fri entré

I utställningen kan du ta del av erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, stolthet och upprymdhet, sorg och tystnad. Utställningen berättar också om den långa historia som de nationella minoriteterna har i Stockholm.

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är minoritetsspråk.

Rätten till sitt språk, sin historia, sitt arv är central i lagen om nationella minoriteter: att kunna identifiera sig själv, som både grupp och individ. Utställningsbildens text ”Vems är du?” uppmuntrar till ett utforskande av tillhörighetens betydelse. Det är en vanlig fråga för att identifiera någon utifrån en släkt eller en plats. Staden har historiskt sett varit en miljö där sådana band till nedärvd tillhörighet kapas. För andra blir rötter och arv viktigare.

De nationella minoriteterna och urfolket samerna har en lång historia i Stockholm. Få känner till den och de villkor som har präglat deras närvaro. De har levt och verkat här i en mångkulturell och flerspråkig stad. I århundraden har de också drabbats av förtryck: förföljelse, förbud, rasbiologi, försvenskningspolitik. Det har satt djupa avtryck i hur var och en valt att dölja eller uttrycka sin minoritetstillhörighet.

Förhandsvisningar 25–28 januari

Stadsmuseet erbjuder journalister att träffa några av projektets medlemmar och se utställningen inför öppningen.

Boka en tid

Kontakta Minja Hjorth, etnolog och projektledare: minja.hjorth@stockholm.se

Projekt om nationella minoriteter

Stadsmuseet arbetar 2020–2022 i ett kunskapsuppbyggande projekt varav denna utställning är en del, liksom programverksamhet. I projektet ingår även en digital insamling av berättelser. Avsikten är att föra fram fler röster och perspektiv. Vi vill genom projektet bredda, fördjupa och sprida kunskap om de nationella minoriteterna och urfolket samers historiska och nutida liv och villkor i Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Nationella minoriteter i Stockholm. Titel: Porträtt av Sanna. Foto: Johan Stigholt. ”Det är inte så lätt att beskriva den tornedalska kulturen men musiken har varit en jättestor del i hur vi har kunnat uttrycka oss, speciellt för oss som inte haft språket med oss. […] Det bästa när man har hemlängtan i Stockholm är när någon musiker från Norrbotten kommer och spelar, och så samlas alla norrbottningar på ett och samma ställe, då blir man varm i kroppen.” Sanna, 27 år, medlem i bandet The Magnettes
Nationella minoriteter i Stockholm. Titel: Porträtt av Sanna. Foto: Johan Stigholt. ”Det är inte så lätt att beskriva den tornedalska kulturen men musiken har varit en jättestor del i hur vi har kunnat uttrycka oss, speciellt för oss som inte haft språket med oss. […] Det bästa när man har hemlängtan i Stockholm är när någon musiker från Norrbotten kommer och spelar, och så samlas alla norrbottningar på ett och samma ställe, då blir man varm i kroppen.” Sanna, 27 år, medlem i bandet The Magnettes
Ladda ned bild
Nationella minoriteter i Stockholm. Titel: Minas föremål: tallit, bönesjal. Foto: Anna Juhlin. 
”Jag hade fått chansen att sy min egen tallit (bönesjal) på ett sommarläger jag var på som vuxen. Vi fick välja ut våra egna tyger och lära oss hur vi knöt fransarna. Första gången jag använde den vid en högtid var när jag hade min vuxen-bat mitzva, efter att jag tagit mig ett judiskt namn. Andra gången var när vi hade den som vår chuppa (bröllopsbaldakin) när vi gifte oss. Så under den, och framför en regnbågsflagga med davidsstjärnan på, gifte vi oss. Och det är samma bönesjal som jag sen lindade in min systers dotter i under hennes namnceremoni några år senare. Den har blivit som en familjegrej nu, det är väldigt mysigt.” Mina, 37 år
Nationella minoriteter i Stockholm. Titel: Minas föremål: tallit, bönesjal. Foto: Anna Juhlin. ”Jag hade fått chansen att sy min egen tallit (bönesjal) på ett sommarläger jag var på som vuxen. Vi fick välja ut våra egna tyger och lära oss hur vi knöt fransarna. Första gången jag använde den vid en högtid var när jag hade min vuxen-bat mitzva, efter att jag tagit mig ett judiskt namn. Andra gången var när vi hade den som vår chuppa (bröllopsbaldakin) när vi gifte oss. Så under den, och framför en regnbågsflagga med davidsstjärnan på, gifte vi oss. Och det är samma bönesjal som jag sen lindade in min systers dotter i under hennes namnceremoni några år senare. Den har blivit som en familjegrej nu, det är väldigt mysigt.” Mina, 37 år
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaVår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.

Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Bokhelg i litteraturens tecken12.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lördag och söndag 21–22 maj är det Bokhelg på Stadsmuseet. Det blir föredrag och författarsamtal, bokbord, bokförsäljning och boksigneringar – med fokus på biografier och litteratur om Stockholm. Kom och bokfesta bland nytt och klassiskt, mingla bland författare och förlag och passa på att köpa böcker till finfina festpriser. Musikaliska inslag utlovas! Bokhelgen är en del av Stockholms bokhelg som arrangeras av förlaget Kaunitz-Olsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum