Vänsterpartiet

V-pris pris till HBTQ-aktivist

Dela

Vänsterpartiets Jörn Svensson-pris 2018 tilldelas Jan Hammarlund för sina mångåriga insatser för HBTQ-rörelsen och som förgrundsgestalt för den svenska vänstern. Med såväl egna visor som tolkningar av andras, har Jan Hammarlund sedan början av 70-talet stått på barrikaderna för HBTQ-frigörelse och internationell solidaritet, skriver Vänsterpartiets partistyrelse bland annat i sin motivering.

Jörn Svensson-priset är på 10 000 kronor och instiftades 2012 av Vänsterpartiets partistyrelse. Det delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för HBTQ-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris delades ut under onsdagskvällen i Solna av partiordförande Jonas Sjöstedt.


Motivering:

Med såväl egna visor som tolkningar av andras har Jan Hammarlund sedan början av 70-talet stått på barrikaderna för HBTQ-frigörelse och internationell solidaritet.

Som Sveriges första öppet homosexuella artist på tidigt 70-tal blev Jan en viktig förebild för andra HBTQ-personer. Många har vittnat om hur viktig han var för deras egen kom-ut-process under en tid då det fanns få öppet homosexuella i offentligheten.

Jan blev en frontfigur, när han och andra unga aktivister förnyade den då tillbakadragna gayrörelsen till att bli mer utåtriktad, med slagord som ”gay liberation” och ”homosexuell frigörelse”.

Jans engagemang visas i hans musik i låtar som till exempel ”Jag hatar patriarkatet”. I ”Socialpolitiskt snack” gjorde han upp med homofoba strömningar inom de dogmatiska delarna av 70-talsvänstern. Även kärleksvisor som ”Ville” fick en tydlig politisk udd då det handlade om samkönad kärlek.

Jan lever dock inte bara på gamla meriter utan har fortsatt att vara en ödmjuk aktivist genom hela sitt liv. Träffar man Jan på gatan är han ofta på väg till en demonstration eller affischerar inför ett evenemang med politiska visor. Jan har genom åren sjungit sina sånger på hundratals politiska möten.

Jan Hammarlund är en levande legend både inom svensk HBTQ-rörelse och inom Vänsterpartiet. Det är dags att han får den uppskattning och uppmärksamhet som han förtjänar.

Vänsterpartiets partistyrelse har därför beslutat att utse Jan Hammarlund till mottagare av Jörn Svensson-priset 2018.

För mer information:
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64 (ej sms)

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiets affischer i EU-valet – så ser de ut23.4.2019 17:00:02 CESTPressmeddelande

Nu visar Vänsterpartiet sina affischer inför EU-valet. - EU-valet ser ut att bli det fjärde valet i rad då Vänsterpartiet växer. Vi fortsätter att få fler medlemmar och väljare. Det är helt logiskt – en helt ny generation växer fram och ser att klimatkrisen kräver stora förändringar och ett jämlikare samhälle. Vi är deras parti, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare. Valaffischerna bifogas och kan även ses på Vänsterpartiets hemsida https://www.vansterpartiet.se/vansterpartiets-affischer-i-eu-valet-sa-ser-de-ut/ För mer information: Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64

Ulla Andersson (V): Nu sätter vi fingret på stoppknappen till bankernas pengatvättomat23.4.2019 10:57:00 CESTPressmeddelande

På grund av de misstänkta problemen med penningtvätt i det svenska banksystemet tar idag Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett gemensamt utskottsinitiativ för att förmå regeringen att agera. - Gång på gång får vi ta del av rapporter om misstänkt pengatvätt. Det är oacceptabelt. Nu måste politiken agera skyndsamt för att minimera riskerna gällande penningtvätt och annan skadlig verksamhet i banksystemet. Under skandalen med Swedbank har regeringen endast haft något samtal med bankledningen i Swedbank och med Finansinspektionen. Det räcker inte, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Genom åren har lagskärpningar genomförts, bötesbelopp höjts och Finansinspektionen fått utökade resurser. Ändå återkommer fall med penningtvätt och misstänkt penningtvätt och annan skadlig bankverksamhet. Den utredning som Finansinspektionen initierat om den misstänkta penningtvätten inom Swedbank är nödvändig och bra, men inte tillräcklig. - Vi har sett nog av den galoppera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum