Vänsterpartiet

V: Staten ska rädda hyresgäster från vräkning

Dela

Ingen hyresgäst ska drabbas av vräkning på grund av coronakrisen. Därför ska de hyresgäster som inte har råd att betala hyran få samhällets stöd. Förslaget ingår i Vänsterpartiets krispaket som presenterades idag.

-  Ingen människa ska kastas ut i hemlöshet på grund av att de förlorat jobbet. Den ensamstående mamman, som tills nyligen kanske jobbade på en restaurang, ska inte tvingas välja mellan att sätta mat på bordet till sina barn eller betala hyran. Därför lägger vi fram det här förslaget, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Finansinspektionen har meddelat att bankerna får ge bostadsägare undantag från amorteringskraven om de förlorat jobbet kopplat till coronakrisen. Nu vill Vänsterpartiet att även hyresgäster som inte kan betala hyran ska få tillfälliga lättnader.

Vänsterpartiet föreslår en fond för hyresgaranti. När en hyresgäst inte kan betala hyran på grund av coronakrisen ska fonden kunna täcka upp stora delar av hyran till värden och vräkning undvikas. För hyresgästen som behöver stöd innebär det att hyran kan sättas ned med upp till 75 procent, fördelat på den statliga fonden och hyresvärden. 500 miljoner kronor ska enligt förslaget avsättas för det första halvåret.

Vänsterpartiet presenterade idag också nya förslag mot smittspridningen inom äldreomsorgen. Bland annat ett stöd till företag att ställa om produktionen till skyddsutrustning och att kommunerna ska se till att de äldre med hemtjänst träffar färre personer.

Tidigare har Vänsterpartiet presenterat reformer som till exempel slopad karensdag, inga vinstutdelningar i företag som permitterar anställda och förslag som gör det lättare att få A-kassa. Idag gick man vidare med att föreslå att det ska bli lättare att få försörjningsstöd.

-  Vi behöver underlätta livet för vanligt folk. Därför hoppas vi att regeringen tar till sig våra förslag, bland annat det om generösare försörjningsstöd. Självklart måste vi underlätta för människor i denna svåra kris och då ska inte regelverket för försörjningsstöd behöva innebära att familjer ska tvingas sälja sitt hem innan de får ekonomiskt stöd, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Kontakter

Jessica Nordh, pressekreterare för Jonas Sjöstedt, 073-076 22 90
Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Ulla Andersson (V): Regeringen fegar ur - vågar inte låta de rika betala omstarten efter krisen21.9.2020 11:30:00 CESTPressmeddelande

Regeringen har varit handlingskraftig under krisen men de har ingen handlingskraft alls när det gäller att ta itu med den ekonomiska ojämlikheten. - Det borde vara de på gräddhyllan i samhället som betalar uppbyggnaden av välfärden efter krisen. Det är ett svek att det är så tydligt att regeringen inte vågar omfördela så att vi får resurserna där de verkligen behövs, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, i en kommentar till den S-ledda regeringens budget. Genom att låta samhällets mest förmögna betala uppbyggnaden av välfärden så finansierar vi välfärden långsiktigt samtidigt som den ekonomiska jämlikheten ökar. Det borde vara en lösning som borde tilltala många, säger Ulla Andersson och tar upp tre viktiga skäl till varför regeringens ovilja till omfördelning är så fel. - Ekonomisk jämlikhet är bra för samhället. Det stärker demokratin, sammanhållningen, tryggheten, skolresultaten, hälsan och tillväxten. Det är alltså bra för ekonomin - Den långsiktiga

M, V och KD ställer nya krav på regeringen18.9.2020 07:30:00 CESTPressinbjudan

Idag går Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ut med nya krav på regeringen. Klockan 11.00 finns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och socialpolitiska talesperson Maj Karlsson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och talesperson för funktionshinderfrågor Pia Steensland tillgängliga i Kammarfoajén för kommentarer. För kommentar från Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall, se kontakt nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum