Riksteatern

Vad blir det när vi kopplar distansöverbryggande teknik till teater? - välkommen till en workshop i Härnösand och Hallunda

Dela
Några skådespelare befinner sig på scenen i Hallunda och några skådespelare finns på scenen i Härnösand. De två scenerna ska upplevas som en enda. Kommer det att lyckas?

Härnösands Teater och Riksteatern, Hallunda (salong Idun, Hallunda Folkets Hus) Pressvisning under repetition onsdag 7 september 2011 kl. 14:00-17:00. Öppet hus för media 6-8 september kl. 9-17 Projektet Digitala Verktyg genomför tillsammans med Riksteaterns Scen utan gränser, Fiber Optic Valley, Scenkonstbolaget (Teater Västernorrland) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) en workshop med digital överföring av scenkonst.

Med avancerad fiberoptisk överföring kan de två scenerna i Hallunda och Härnösand upplevas som en enda. Hur upplever skådespelarna det? Hur känner publiken inför tekniken? Vilka användningsområden kan tekniken tänkas ha i framtiden? Är detta teater eller en helt ny form av scenkonst? Det är inte teve eller en sändning i vanlig mening, utan illusionen av att allt pågår på samma ställe. Experiment sätter fokus på det konstnärliga innehållet och möjligheten till utveckling av konsten som den nya tekniken innebär.

Pressvisning onsdag 7 september Riksteatern, Hallunda och Härnösands Teater kl. 13:00-14:00 repetition Strindbergs Fordringsägare kl. 14:30 - 15:00 Paus för visning av teknik, Hans-Eric Sandström från Fiber Optic Valley tillsammans med Mats Erixon (KTH) 15:00-17:00 repetition Strindbergs Fordringsägare Medverkande Riksteatern, Hallunda: Patrik Wiberg, skådespelare Peter Järn, skådespelare Cecilia Nilsson, skådespelare Medverkande Härnösands Teater: Sofie Andersson, skådespelare Hedvig Claesson, regissör Stockholm Schema Digitala verktyg 6-8 september 2011 Riksteatern Hallunda (Folkets Hus Idun) Tisdag 6 september: workshops för scentekniker kring digital teknik. Onsdag 7 september: workshops för regissörer, skådespelare, dramaturger, tekniker. Repetitioner inför torsdagens distanssändning. Torsdag 8 september är seminariet öppet för publik som kan se scener ur Strindbergs Fordringsägare kl. 19-20. Fri entré!

Digitala verktyg är en workshop för scentekniker inom ljud och ljus, skådespelare, dramaturger, regissörer och arrangörer där möjligheterna med tekniken prövas och nya intressanta konstnärliga användningsområden för fiberoptisk överföring undersöks. Digitala verktyg avslutas med scener ur Fordringsägare av Strindberg.

Mer information och ett detaljerat schema finns på www.riksteatern.se/press

Om Digitala Verktyg Digitala Verktyg för att verka, mötas och minska avstånden, är ett landstingsägt projekt som finansieras av Tillväxtverket, Länsstyrelsen Västernorrland, Kommunförbundet Västernorrland samt Regional Utveckling, Landstinget Västernorrland. Projektet löper fram till den 31/12 2012 och kommer med olika aktiviteter i Västernorrlands kommuner, lyfta den digitala teknikens möjligheter för Kultur och nöje, ABM (Arkiv, Bibliotek och Museer), demokrati och inflytande samt privat och offentlig service. Projektet handlar om dessa insatsområden kopplat till kreativa och kulturella näringar. Hur kan digitala verktyg ge tillväxt i Västernorrland? Om Scen utan gränser Scen utan gränser, på finska Rajaton näyttämö, är en plattform för samarbete mellan scenkonstbranschen i Sverige och Finland. Målen för samarbetsprojektet är ökat kulturutbyte, bredare arbetsmarknad för konstnärer och konstnärlig produktion, utveckling inom ledarskap, kommunikation och teknik med hjälp av gemensamma investeringar, produktionssamverkan och gästspelsutbyte. Samarbetet syftar till att främja en branschutveckling och ett internationellt samarbete över ländernas gränser. Riksteatern har sedan 2005 ett gästspelssamarbete med Finlands nio region- och stadsteatrar. 2009 breddade man samarbetet till att innefatta fler samarbetsparter och fler utvecklingsområden, då en avsiktsförklaring mellan länderna undertecknades. Det har utmynnat i plattformen Scen utan gränser - Rajaton näyttämö. Om Riksteatern

Kontakter


Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye