Åklagarmyndigheten

Vad gör riksåklagaren i Högsta domstolen? Välkommen på medieseminarium!

Dela
Välkommen på ett kunskapsseminarium för journalister där du får veta mer om riksåklagarens processer i Högsta domstolen och de särskilda överväganden som hanteringen av brottmål i högsta juridiska instans innebär.

Ett åtal om mord genom skjutning vid en busshållplats i Märsta ledde till fällande dom i tingsrätten och friande dom i hovrätten på samma underlag. Hur kunde det bli så? RÅ överklagade till HD för att få vägledning om vilka riktlinjer som ska gälla vid bevisvärdering i mål med s.k. indiciebevisning. HD har nu dömt mannen till livstids fängelse och kommit med vägledning.

Vi kommer även att berätta om hur RÅ resonerat i flera andra mål, bl.a. om en domare som av de dömda ansågs jävig eftersom han gillat ett inlägg på sociala medier. Och, om kronvittnen – vad går vi egentligen med på för att få fler att prata?

Medieseminariet ges i syfte att med brett anslag allmänt beskriva riksåklagarens arbete.

Riksåklagare Petra Lundh medverkar inte i seminariet. 

Medverkande

Eva Bloch och My Hedström, byråchefer vid Åklagarmyndighetens huvudkontor med ansvar för riksåklagarens processer i Högsta domstolen.

Tid

Torsdag den 30 mars kl. 9-10.15.

Plats

Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr.

Anmälan

Föranmälan krävs till kommunikation@aklagare.se. Senast den 29 mars kl. 12 vill vi ha din anmälan. Begränsat antal platser. Medtag pressleg eller liknande. 

Vill du intervjua byråcheferna efteråt, meddela oss i förväg.

Seminariet ges på plats, det finns inte möjlighet att delta digitalt. 

Vi bjuder på kaffe och smörgås. 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum