Riksteatern

”Vad kan man göra med sin lilla jävla forskning?”- premiär för Medan klockan tickar

Dela
Vad tänker de som vet mest av alla om hotet mot jordens framtid – klimatforskarna? I föreställningen Medan klockar tickar får vi ta del av fyra forskares tankar om 2-gradersmålet, bleka korallrev, pessimism och optimism och om att vara akademiker och inte aktivist.
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg

- Medan klockan tickar är ett led i en långsiktig ambition från Riksteaterns sida att undersöka människans relation till naturen och de existentiella perspektiv som öppnar sig när vi exponeras för vår förlorade kontakt med naturen och vårt brustna ansvar. Projektet visar också på det nya, spännande fält som öppnar sig när konsten och vetenskapen utbyter erfarenheter och perspektiv kring de här frågorna, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Mängder av forskare över hela världen ägnar sina yrkesliv åt att kartlägga miljöhotet, försöka hitta strategier och förhållningssätt som kan styra utvecklingen åt ett mer konstruktivt håll. Medan klockan tickar bygger på intervjuer med fyra etablerade klimatforskare. Hur bör vi egentligen leva? Hur är det att komma hem till sin familj på kvällen efter att ha ägnat en hel dag åt katastrofscenarios?

”Ibland önskar jag liksom bara. Ja men att: ”Fan kan jag inte bara vara en vanlig snubbe som inte tänker så mycket hela tiden?”

Utan åker till Thailand om jag har råd? Köper en ny höstjacka om det är höst och jag behöver en? Lite mer easygoing och så går det som det går liksom.”

Forskarna har intervjuats av de fyra dramatikerna Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och texterna har sammanställts av Gustav Tegby. Resultatet är en föreställning med utgångspunkt i intervjuerna. Fyra skådespelare gestaltar pjäsen i en iscensatt läsning i regi av Sara Giese.

Den iscensatta läsningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, och Östgötateatern. Det är en del av ett större projekt som sker tillsammans med Stockholm Enviroment Institute (SEI), Stockholms Universitet med stöd från VINNOVA.

Premiär i Lund 24 januari.

Manus Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och Gustav Tegby.

Regi Sara Giese

Medverkande

David Lenneman

Jennie Silfverhjelm

Julia Dufvenius

Krister Kern

Mer om uppsättningen samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/medanklockantickar

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/medan-klockan-tickar

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum