Majblommans Riksförbund

Vägrar svika barnen

Dela

Majblomman i kris trots digitalt rekord

I vår finns inga barn med majblommor på våra gator. Försäljningen av fysiska majblommor är uppskjuten till hösten, på grund av pandemin. En besvikelse för många människor. En katastrof för alla barn i familjer med utsatt ekonomi. Majblomman är barnens livlina inför sommaren. 

Därför har vi startat en insamling, trots allt. Vårens majblomma är helt digital och insamlingen pågår till den 13 maj.

Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve:

- Coronakrisen tvingade oss att ställa om på bara några veckor, och hittills har den digitala insamlingen gått över förväntan. Vi har gått från noll till över 5 miljoner insamlade kronor på en dryg vecka. Skolbarn, idrottsklubbar, kompisgäng, företag och många andra har startat insamlingar och säljer digitala blommor. Det känns inspirerande och hoppfullt att så många människor väljer att engagera sig för Majblommans arbete för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

Trots rivstarten står det klart att den digitala insamlingen inte kan mäta sig med den klassiska majblommeförsäljningen. Tove Lindahl Greve:

- Det var väntat. Att köpa majblommor av barn är en institution sedan början av förra seklet. Den digitala insamlingen kommer inte i närheten av skolbarnens insats. Förra året samlade de in 67 miljoner kronor på två veckor. Vi håller alla tummar för att barnen kan genomföra en insamling efter sommaren men på grund av pandemin kan vi inte ta det för givet. Därför hoppas vi att de digitala insamlingarna fortsätter att öka och samla in mer pengar, för de behövs mer än någonsin nu. Intäkterna från insamlingen delas ut till barn lokalt och går till Majblommans arbete för att påverka barns rättigheter nationellt.

Alla kan starta en egen insamling eller stötta pågående initiativ genom att köpa en digital blomma.

- Minsta lilla initiativ är välkommet, och betyder att vi kan stötta fler barn inför sommarlovet. Majblomman ska överleva. Vi vägrar svika barnen, säger Tove Lindahl Greve

För intervjuer med Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve, kontakt med initiativtagare till insamlingar eller volontärer i lokalområdet,välkommen att kontakta

Liv Landell Major, pressekreterare: 0708-742713 eller liv.landell@majblomman.se

Bilder

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.