Region Örebro län

Välbehandlad hiv smittar inte vid samlag

Dela

Tack vare effektiva mediciner kan den som har hiv leva ett långt liv utan risk att överföra infektionen sexuellt till någon annan.

- Det är ett viktigt budskap som vi vill nå ut med till alla som lever med hiv, men också till samhället i stort för att på så sätt påverka de fördomar som fortfarande finns gentemot personer som lever med hiv, säger Gunlög Rasmussen, Region Örebro läns smittskyddsläkare.

Varje år rapporteras ungefär 400-500 nya fall av hiv i Sverige, och i dag lever cirka 8 000 personer med hiv i landet. Av dessa är cirka 95 procent välbehandlade.

- När en person har en välbehandlad hivinfektion överförs inte hiv vid sexuell kontakt även om kondom inte används. Vi ser samtidigt ett ökat sexuellt riskbeteende bland vissa grupper i befolkningen, och vet man då inte om att man har hiv finns naturligtvis en risk att sprida infektionen till andra. Men det finns också många andra viktiga skäl till att använda kondom, framför allt som skydd mot överföring av andra sexuellt överförbara sjukdomar och mot oönskade graviditeter, säger Gunlög Rasmussen.

Hiv sprids också med blod, till exempel mellan personer som delar injektionsverktyg, och här sker förebyggande arbete inom bland annat sprutbytesmottagningar. En sådan mottagning öppnades av Region Örebro län tidigare i år.

Trots framstegen inom det medicinska området händer det att de som lever med hiv möts av negativa attityder, vilket riskerar att leda till känslor som oro och rädsla hos de utsatta.

Kännedom om hiv-status

Om en person med hiv inte får behandling utvecklas på sikt en mängd följdsjukdomar och det livshotande sjukdomstillståndet aids. Det är därför viktigt att känna till sin hiv-status.

- Jag skulle säga att det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite, av hänsyn till sig själv och till sin omgivning, säger Gunlög Rasmussen.

Världsaidsdagen

Söndagen den 1 december infaller Världsaidsdagen, eller World Aids Day som den också kallas. Dagen ägnas nationellt och internationellt åt information och utbildning kring aids och hiv.

Fakta: Så här testar du dig

Ett hivtest tas enkelt genom ett blodprov på exempelvis vårdcentralen. Svaret får man efter ungefär en vecka. Vissa mottagningar och ideella organisationer, såsom RFSL, erbjuder snabbsvarstester som ger svar direkt. Hivtest är alltid gratis och man får vara anonym om man vill. Man behöver inte förklara närmare varför man vill testa sig.

Källa: hividag.se

Kontakt

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare inom Region Örebro län, telefon: 019-602 11 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen
Gunlög Rasmussen
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum