Stockholms stad

Välkommen på invigning av Grönt kulturstråk i Husby

Dela

På lördag kl 13 invigs ett nytt grönt kulturstråk mellan Husby centrum och Husby gård. Kulturstråket är nu en attraktiv gångväg och trygg entré till Igelbäckens kulturreservat. Här tar både lek, konst och kultur plats vilket öppnar för nya möten och aktiviteter utomhus.

Grönt kulturstråk i Husby. Foto: Katharina Holmqvist
Grönt kulturstråk i Husby. Foto: Katharina Holmqvist

Kulturstråket är en del av Grönare Stockholm som är en särskild satsning inom Stockholms stad för att utveckla stadens parker och naturområden och har tagits fram av trafikkontoret i Stockholms stad tillsammans med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Husby Konst & Hantverksförening och Stockholm Konst. Under projektet har samråd även skett med Svenska Bostäder och Husbygårdsskolan.

Området har fått ny markbeläggning, nya sittplatser, fler planteringar och träd. Utmed stråket har grön belysning installerats, vilket är ett kännetecken för den gröna gångvägen. Belysningen bidrar även till en tryggare upplevelse längs stråket. Tillgängligheten har ökat genom skyltning och fler tillgänglighetsanpassade parksoffor.

Längs sträckan finns också små podier av granit som kan användas till konstutställningar. Alla är välkomna att använda dessa konstpodier för utställning av egna verk. Områdets skolor kan samlas längs kulturstråket och ha aktiviteter utomhus.

Vid Husby centrum anknyter stråket till det lilla torget intill Husbygårdsskolan och Kulturskolan. Torget har fått nya träd, sittplatser, konstpodier och en liten scen som kan användas av alla.

Projektet har även arbetat med att främja den biologiska mångfalden och ekosystemen i området. Nya planteringar med olika sorters växtarter har planterats och fladdermusholkar, fågelholkar och insektshotell har satts upp längs stråket.

Läs mer om det gröna kulturstråket i Husby:
https://vaxer.stockholm/projekt/husby-kulturstrak/

Program:

12.45 Teater Sláva uppträder

13.00 Invigning Kulturstråket och konstverket ”Systrarnas plats (Under ekens grenar)” invigs vid Husby gård. Stadsträdgårdsmästaren Elisabeth Rosenquist Saidac, Ole-Jörgen Persson ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Kerstin Wikström verksamhetsansvarig i Husby konst och hantverksförening, kulturborgarrådet Jonas Naddebo, Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl och Konstnären Pia Sundström.

13.30 Teater Slava fortsätter sitt uppträdande och tar sig långsamt uppför stråket

14.00 Uppträdande av kulturskolans indiska dansgrupp på skoltorget i Husby Centrum 

14.30 Husby bibliotek läser sagor på den lilla scenen på Husby torg i Husby Centrum

Övrigt:

Konstutställning längs stråket, med konstnärerna på plats vid sina verk kl 13-16.

Husby konsthall och Husby gård cafe har öppet kl 12-16 under invigningsdagen

Kulturskolan i Husby C delar lokaler med stadsteatern och kommer att ha öppet med personal och värdar för att ta emot besökare.

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretMalinda Flodman, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

Tel:08-508 26 278malinda.flodman@stockholm.se

Bilder

Grönt kulturstråk i Husby. Foto: Katharina Holmqvist
Grönt kulturstråk i Husby. Foto: Katharina Holmqvist
Ladda ned bild
Karta invigningsplats Husby grönt kulturstråk.
Karta invigningsplats Husby grönt kulturstråk.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum