Sveriges Allmännytta

Välkommet stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus

Dela

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att 4,3 miljarder kronor anslås för energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus till och med 2023. Sveriges Allmännytta menar att stödet – rätt utformat – kan bidra till en klimatsmart upprustning av miljonprogramsområdena.

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Behovet av renoveringar av det befintliga beståndet inom allmännyttan är mycket stort; att samtidigt energieffektivisera är viktigt för att minska klimatpåverkan. 180 allmännyttiga bostadsföretag med cirka 690 000 lägenheter, är med i Allmännyttans klimatinitiativ vars mål är att bli fossilfria och minska energianvändningen med 30 procent till år 2030.

–  Att bygga, renovera och rusta upp bostäder är ett väl beprövat sätt att få i gång ett lands ekonomi. Energieffektiviseringsåtgärder är nödvändiga att genomföra när miljonprogramsområdena rustas upp och ger rejäla utsläppsminskningar. Därför välkomnar vi dagens besked, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Syftet med stödet är att öka takten på energieffektiviseringen. Stödet är primärt avsett att vara ett stöd till merkostnader för energieffektiviserande åtgärder, vilka ofta sker samtidigt med renoveringsåtgärder. Det kommer därför även att kunna bidra till att renoveringar av flerbostadshusen genomförs.

Förslaget omfattar 900 miljoner kronor 2021, 2 400 miljoner kronor 2022 och 1 000 miljoner kronor 2023. En närmare utformning av stödet kommer att utarbetas under hösten.

– Det är viktigt att stödet riktas till åtgärder som behöver genomföras utifrån ett samhällsekonomiskt och miljömässigt perspektiv, men som inte skulle genomföras utan stöd. Det kan till exempel handla om åtgärder i byggnadens klimatskärm och värmeåtervinning från ventilation. Stödet måste också utformas på ett sätt som gör det attraktivt att använda och därför tas fram i samråd med branschen. Sveriges Allmännytta bidrar gärna till detta, säger Anders Nordstrand.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17, 
anders.nordstrand@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, 
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Bilder

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm

08-406 55 00https://www.sverigesallmannytta.se/

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. 


Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Budgetpropositionen: Flera bra förslag, men det krävs mer21.9.2020 12:40:18 CESTPressmeddelande

Nytt stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus, flera satsningar på åtgärder i utsatta bostadsområden, en utredning om BIDs (Business Improvement Districts) och höjt anslag till investeringsstöd för hyresbostäder. – Budgetpropositionen för 2021 innehåller förslag som är positiva för hyresrätten, men det krävs fler åtgärder, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

Guldmedalj för satsning på boende för unga1.9.2020 12:05:55 CESTPressmeddelande

150 möjligheter för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden, framtagna med ledorden Unga, Billigt och Hållbart - det konceptet gjorde Skövdebostäder till vinnare i tävlingen om årets bästa nyproduktion, som hölls under årets upplaga av Fastighetsutvecklingsdagarna. – Skövdebostäder har imponerat på både jury och publik med ett bostadskoncept för bra boende till en rimlig kostnad för en tydlig målgrupp, säger juryns ordförande Sofia Heintz.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum